Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mehmedalija Alić v šmarskem Kulturnem domu predstavil avtobiografijo z naslovom Nihče (video)


Sredi tedna je Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala predstavitev avtobiografske knjige s pomenljivim naslovom “Nihče”. V pogovoru, ki ga je vodila novinarka Sergeja Javornik, je avtor knjige Mehmedalija Alić prisotne seznanil z odkritji in dejstvi o najhujših zločinih druge polovice 20. stoletja. Nekatere je osebno doživljal, številne posredno, vsi so se ga dotaknili in na številnih področjih zaznamovali njegovo življenjsko pot.   

Omenjena knjiga, naslovljena Nihče, je v prvi vrsti življenjska zgodba, pretresljiva pripoved Mehmedalije Alića, rojenega v Potočarih pri Srebrenici. Leta 1976 je kot najstnik prišel v Zagorje in postal rudar ter pozneje rudarski tehnik, ustvaril si je družino in v Bosni gradil hišo. S koncem Jugoslavije je tudi v Bosni izbruhnila vojna, ki je vzela življenji njegovih bratov.

Istočasno je Mehmedalija Alić v Sloveniji izgubil državljanske pravice in pristal med izbrisanimi. Takrat se je odselil v Nemčijo, kjer se je izšolal za inženirja, nato se je vrnil v Slovenijo. Vodstvo rudnika Trbovlje-Hrastnik, ga je poslalo v bližino Laškega zapirat tamkajšnji rudnik, bolj znan kot Huda jama. A med na videz rutinskim delom je znova udarila usoda. Rudar iz Srebrenice je v Hudi jami lastnoročno odkril temno resnico slovenske zgodovine. In s tem se je začela zanj nova kalvarija: pritiski, naj zamolči dejstva, ki jih je odkrival. 

Mehmedija Alić je s pomočjo fotografij zbranim prikazal delček grozodejstev, o katerih je pisal v avtobiografski knjigi Nihče
Mehmedija Alić je s pomočjo fotografij zbranim prikazal delček grozodejstev, o katerih je pisal v avtobiografski knjigi Nihče

Mehmedalija Alić je človek, ki se je soočil z vsemi hudimi zločini druge polovice 20. stoletja na naših tleh. Na predstavitvi knjige je prisotne seznanil z vsemi grozodejstvi, ki jih je doživel od najstniških let in jih tako posredno kot neposredno doživlja še danes. Odkritje nemih prič povojnih pobojev v Hudi jami, izbrisanost in genocid v Srebrenici so le tri grozodejstva, s katerimi se sooča in se bo zagotovo soočal do konca svojega življenja.

 

Mehmedalija Alić se je v življenju neprestano boril z nečloveškostjo in zlorabami, manipulacijo ter nasiljem, s teptanjem slehernih etičnih načel, človekovih pravic in dostojanstva. Doživljanja je strnil v knjigi “Nihče”, ki je pred časom doživela že drugi ponatis in jo od izida predstavlja po vsej Sloveniji.

Kaj je o knjigi in njegovih doživetjih povedal v Šmarju pri Jelšah, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. V prvem smo pripravili inserte, v drugem pa si lahko ogledate celotno predstavitev knjige. 

 

 

 

 

eH