Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ


Od danes pa do 26. januarja na območju celotne Slovenije policisti izvajajo akcijo Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ. V njenem okviru voznike osveščajo o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V tem času bodo policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali med vožnjo telefonirate.

Namen preventivne akcije je povečati zavedanje voznikov in voznic o nevarnosti telefoniranja med vožnjo in zmanjšati uporabo mobilnega telefona med upravljanjem vozila. Poleg telefoniranja med vožnjo je še posebej nevarno brskanje po telefonu ter prebiranje in pisanje sms sporočil.

Policisti se v akcijo vključujejo tako s preventivnimi dejavnostmi kot tudi poostrenim nadzorom, ki ga bodo izvajali med rednim delom.

 

 

Policisti bomo zato med 13. in 26. januarjem:

  • nadzirali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo,
  • preverjali bomo predvsem voznike javnega potniškega prometa (avtobusov), voznike osebnih vozil, tovornih in kombiniranih vozil
  • in osveščali voznike o nevarnostih telefoniranja med vožnjo.

 

Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon, je 120 evrov.

Voznika, ki za vožnjo ne potrebuje vozniškega dovoljenja (npr. kolesar), pa se za telefoniranje med vožnjo kaznuje z globo 40 evrov.

 

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo pomembno vpliva na prometno varnost vseh udeležencev. Če telefonirate, medtem ko vozite, slabše zaznavate okolico in dogajanja v prometu, počasneje se odzivate na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč, tudi tistih najhujših.