Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vonarsko jezero ponovno očistili


V soboto, 30. novembra 2013, so številni vozniki, ki so vozili ob Vonarskem jezeru na relaciji od Rogaške Slatine do Podčetrtka, bili priče čiščenja Vonarskega jezera. Ob cesti je bilo opaziti več gasilskih vozil, na vodi, s katero je trenutno zaradi nazadnje zapadlih padavin  napolnjeno jezero, pa so se vozili gasilci s čolni.

Na Vonarskem jezeru je potekala čistilna akcija, v kateri je pod okriljem Občine Rogaška Slatina in Občine Podčetrtek sodelovalo 21 gasilcev PGD Steklarna iz Rogaške Slatine, PGD Pristava pri Mestinju, PGD Podčetrtek, upravljavec vodne infrastrukture podjetja Nivo iz Celja, Krobat Marjan in medobčinski inšpektor Marko Razboršek, ki je bil tudi pobudnik in koordinator akcije.

Zadnje deževje je bilo na območju Obsotelja zelo obilno. Zaradi povišanega pretoka mejne reke Sotle, ki teče skozi območje Vonarskega jezera, je bilo treba pretok vode regulirati z zapornico jezera. Zaradi tega je se jezero napolnilo z vodo, na površje pa so priplavali številni odpadki, ki so se pred tem skrivali med drevesi in pod vejami, ki rastejo na območju jezera, ko v njem ni vode.

 

Po težko dostopnih delih jezera so gasilci med zalitimi drevesi s tremi čolni in enim kanujem pobirali plastenke, steklenice, prazno embalažo od motornih olj, PVC vrečke in še druge razne odpadke. To so bili odpadki, ki izvirajo tako s slovenske kot tudi s hrvaške strani. Kljub temu, da je podobna akcija že bila organizirana zadnjo pomlad (v okviru akcije Očistimo Slovenijo), je bila tudi tokrat pobrana večja količina odpadkov. Vseh odpadkov se ni dalo pobrati, vsekakor pa vsaka pobrana plastenka pomeni manjšo onesnaženost narave in ogroženost živalskega sveta.

 

Podobne akcije se bodo nadaljevale še v prihodnje. K sodelovanju bodo povabljena še društva in občani iz sosednjih hrvaških občin. Medobčinski inšpektor Marko Razboršek upa, da bo čistilnih akcij v bodoče postopoma vse manj. Seveda pa je največ odvisno od na samih.

Vir in foto: Marko Razboršek