Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S plesom naokol’


Takšen je bil naslov letošnjega koncerta mladinske folklorne skupine Lintvar, ki združuje mlade plesalce, ki se s plesom ukvarjajo že iz osnovnošolskih klopi. Za sabo imajo že lepo število javnih nastopov doma, prav tako pa so že pogumno ‘zapakirali svoje kufre’ in se odpravili v gostovanja po tujini. Neustrašni, mladi, veseli, radovedni in radoživi, ravno takšni kot morajo biti mladi zmajčki (lintvar/ustno izročilo/- zmaj, ki je strašil na področju kozjanskega ter prebival v skalnatih predelih in votlinah).

V letošnjem letu so zakorakali v četrto delovanja kot samostojna mladinska skupina. Ker so morali začeti od začetka (nabava kostumov, čevljev in ostalih rekvizitov), je trajalo dalj časa da so začeli z organizacijo samostojnih koncertov. Tako je bil tokratni dogodek (predstavitev njihovega letnega dela) drugi po vrsti.
Člani MFS Lintvar skrbijo tudi za podmladek – otroke učijo folklorne plesne korake v osnovnih šolah. Tako obstaja v Dramljah otroška folklorna skupina že tretje leto, v osnovni šoli Slivnica četrto leto, na osnovni šoli Ponikva pa so pričeli v letošnjem letu.

V sami skupini skrbijo tudi za svoja izobraževanja od plesnih korakov, petja do glasbe – ta znanja pa pokažejo tudi na raznih tekmovanjih/srečanjih. Novih korakov in spletov se učijo s pomočjo svojih članic, ki so se izobrazile za podajanje teh znanj na JSKD. Kljub različnim interesom posameznih članov obstajajo kot skupina in imajo pred seboj še kar nekaj smelih načrtov (gostovanja in udejstvovanja na folklornih festivalih).

Preteklo soboto so pripravili samostojni koncert v Gorici pri Slivnici. Same vsebine so se lotili precej inovativno, saj so ga povezovali kar vsi člani. Točke so napovedovali z dialogi. Na koncert so povabili v goste: svoj podmladek iz Dramelj in Slivnice (otroci), FS Celje, Ljudske pevce iz Dramlje in KUD Strmec iz občine Samobor na Hrvaškem. Sami, pa so predstavili nov splet, katerega so pripravile mentorica in korepetitorka.

Obiskovalce so pred koncertom in po njemu pozdravili tako z glasbo, kot s simbolnim spominkom, ter jih postregli z dobrotami, katere so pripravili sami (s pomočjo družin). Z obiskom jih je razveselil tudi župan, mag. Marko Diaci.

Prav tako so pogostili svoje goste, kjer so pokazali, da so z odraščanjem (in nekajletnim delom njihove organizatorke Tanje Gobec na skupinski dinamiki), naredili velik korak k samostojnosti, samoiniciativnosti in inovativnosti.

S svojim resnim delom in mladostno zagnanostjo delajo tudi na kvaliteti in žanjejo uspehe (izbor na regijsko srečanje plesalci, na državno godci Za izvajanje pravilnih plesnih korakov skrbita mentorica Anja Laubič in korepetitorka Kristina Kaučič, ter občasno z nasveti Bogomir Brložnik.