Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Sladki Gori so pekli decembrske dobrote (foto)


Ob božiču vsaka gospodinja poskrbi za mizo polno dobrot, med katerimi ne sme manjkati orehova potica. Zato so se v Turističnem društvu (TD) Skriti biser iz Sladke Gore v občini Šmarje pri Jelšah odločili organizirati delavnico peke božičnih dobrot.

Zadnjo novembrsko soboto so se v vaškem gasilskem domu na Sladki Gori zbrali tako mlajši kot starejši Sladkogorčani. Otroci so izdelovali božično-novoletne voščilnice in pekli pizze, parklje ter makove pletenice. Domačin David Vodopivec je gospodinje naučil, kako se splete pletenica iz šestih trakov, Majda Jurše, predsednica TD Skriti biser, pa potico po sto let starem receptu, domač kruh in različne vrste božičnih piškotov. Po končanih delavnicah so si za razvedrilo udeleženci delavnic in ostali ljubitelji gledališča ogledali komedijo Nasvidenje nad zvezdami v uprizoritvi gledališča pod kozolcem Šmartno ob Paki. Sledilo je druženje s pogostitvijo.

Razkrivamo pa vam tudi recept za orehovo potico po sto let starem receptu.

Kvašeno testo: V lončku zmešaj 4 žlice mlačnega mleka, 40 g kvasa in košček sladkorja ter postavi na toplo za nekaj minut, da vzhaja. V skledo daj 1 kg presejane moke, napravi v sredini jamico, vlij vanjo vzhajani kvas ter mu primesi s kuhalnico malo moke. Medtem ko vzhaja, žvrkljaj v lončku približno 300 ml mlačnega mleka, 100 g masla, 150 g sladkorja z limonino lupino in vanilin sladkor ter 3 do 5 rumenjakov. Vlij h kvasu, zmešaj z moko in dodaj pol žlice soli. Stepaj testo prav dobro, da je gladko in dela mehurčke ter se loči od kuhalnice, kar se zgodi v četrt ure. Postavi ga na toplo, da zopet vzhaja, in sicer uro do uro in pol.

Orehov nadev: Popari kilogram orehov s približno 3 do 4 dl vrele, sladke smetane. Dodaj od 200 do 250 g sladkorja, vanilin, naribano lupino limone, malo ruma in eno celo jajce.

Vzhajano kvašeno testo razvaljaj za nožev rob debelo, namaži z nadevom, potresi s prekuhanimi rozinami, tesno zvij, daj v pomazan model, prebodi potico čisto do dna in daj na toplo, da vzhaja. Vzhajano potico premaži z jajcem in lepo rumeno speci.

Recept pripravila: Majda Jurše

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (klik!!!).

t/f: Polono Bercko

Za objavo: J. C.