Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert Godbe na pihala Šmarje pri Jelšah (foto/video)


V četrtek, 26. decembra 2013 se je v šmarskem kulturnem domu odvil že tradicionalni koncert šmarske godbe na pihala. K sodelovanju so povabili domačo vokalno skupino Freya iz Šmarja.

Vsako leto člani Godbe na pihala Šmarje pri Jelšah 26. decembra pripravijo tradicionalni koncert na slovenski državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan se obeležuje razglasitev izidov plebiscita 26. decembra 1990, na katerem je od 93,2% udeleženih volivcev 95% odgovorilo pritrdilno, da si želijo samostojne in neodvisne države. Ker je v Sloveniji to dela prost dan uspe šmarskim godbenikom vedno napolniti sleherni sedež v dvorani. Nič drugače ni bilo tudi na letošnjem koncertu ob 20-letnici ustanovitve šmarske pihalne godbe.

Kot je v svojem govoru povedal Vjekoslav Javorič je šmarsko godbo na pihala davnega leta 1993 ustanovilo gasilsko društvo Šmarje pri Jelšah. Ustanovitelji so bili Martin Čujež, Tone Mikša, Milan Ogriz, Ivan Čujež, Ivan Mlinar, Ivan Artič in Marjan Cvek, prvi dirigent šmarske godbe pa je bil Adam Bicskey. Javorič je v svojem govoru podoživel kar nekaj zanimivih zgodbic od tihotapljenja basa s Češko-Slovaške pa do gostovanj v Nemčiji in podivjanih konj s sosednje Madžarske. Formalno je bila godba ustanovljena 8. februarja 1993 z njihovim prvim nastopom ob slovenskem kulturnem prazniku.

 

 

Godba na pihala Šmarje pri jelšah, ki danes deluje pod vodstvom Boruta Lorgerja, se je na tradicionalnem koncertu svojim poslušalcem predstavila tako z zabavnimi skladbami, med katerimi je bilo moč zaslediti skladbe Speedy Gonzales, Cesarica in Jadranski valovi, kot tudi z narodnozabavnimi skladbami. Ker legendarni Avseniki ravno letos praznujejo 60 letnico svojega glasbenega ustvarjanja, je šmarska godba v svoj koncertni repertoar vključila pesmi kot so Prijatelji, ostanimo, prijatelji, S pesmijo našo, pa tudi tisto o naši domovini Slovenija od kod lepote tvoje; v slednji so se jim s petjem pridružili člani vokalne skupine Freya. Kot vokalista sta se predstavila tudi Kaja Bicskey in Rok Stiplovšek, ki sta skupaj z šmarsko godbo, Davidom Bevcem in Gregorjem Gajškom zapela Avsenikovo Megle v kotanjah

 

Da sta domača glasba in šmarska godba na pihala močno zasidrani v srcih Šmarčanov dokazuje dejstvo, da le-ti vsako leto do zadnjega kotička napolnijo zgornjo dvorano šmarskega kulturnega doma.

Vabljeni k ogledu fotogalerije (klik!)

v/t/f: Dejan Hribernik 

Priporočamo še:
Božično-novoletni koncert Big Banda Šmarje pri Jelšah (foto, video)