Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Barbarin sejem 2013 v Šmarju pri Jelšah (foto)


4. decembra, ko goduje sv. Barbara, je na ploščadi pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah potekal tradicionalni Barbarin sejem, ki ga organizirata TIC Šmarje pri Jelšah in Občina Šmarje pri Jelšah. Mrzel, a sončen dan, je privabil številne obiskovalce, ki so se med pisano paleto stojnic lahko ogreli s kuhanim vinom in čajem ter okušali dobrote ponudnikov.

Tudi letos je Barbarin sejem na skupno 65 stojnicah ponujal vrsto izdelkov, pridelkov in ostale ponudbe. Obiskovalci so lahko kupili voščilnice, okraske, izdelke domače obrti, ročno izdelan nakit, številne sladkarije, medene izdelke, suho sadje, oblačila, suho robo ter različne izdelke iz daljnega vzhoda. Kakor vsako leto je tudi letos bilo živahno pri stojnicah domačih in okoliških vinogradnikov, za preventivo pred raznimi boleznimi so poskrbeli čebelarji.

Pestra in bogata ponudba je zadovoljila večino obiskovalcev
Pestra in bogata ponudba je zadovoljila večino obiskovalcev

Na spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah lahko izvemo, da je Barbarin sejem prireditev z najdaljšo tradicijo v Šmarju pri Jelšah, kljub temu, da natančnega podatka o začetku sejemskega dogajanja v Šmarju ni. Predvidevamo lahko, da so kramarji in ostali sejmarji v Šmarje začeli prihajati že okrog leta 1500, torej mnogo prej, kot je Šmarje dobilo trške pravice. Sprva naj bi sejem pripravljali ob podružnični cerkvi sv. Barbare nad Šmarjem, kasneje pa so ga prestavili na trg. Skoraj pozabljeni sejem so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja znova obudili. Od takrat se na sejmu predstavljajo domači obrtniki, društva in organizacije, redno pa jo obiskujejo tudi suhorobarji, prodajalci suhega in ostalega sadja, oblačil in ostalih izdelkov. 

 

Sveto Barbaro uvrščamo v skupino štirinajstih pomočnikov v sili in si ji priporočamo zlasti za srečno zadnjo uro. Po izročilu naj bi Barbara živela v Nikomediji v Mali Aziji. Bila je hči poganskega kralja Dioskurja, ki je živel v drugi polovici tretjega stoletja. Zaradi izredne telesne lepote naj bi jo oče zaprl v stolp. Proti njeni volji bi se morala poročiti s kraljevičem Fabricijem, verovati v poganske bogove in jim darovati. Vse to je odklonila, zato naj bi jo vrgli v ječo in jo mučili. Obsojena je bila na smrt, njen lastni oče naj bi ji z mečem odsekal glavo. Takoj po tem dejanju je njega ubila strela. Legenda pravi, da je Barbara s čudeži mnoge spreobrnila.

V letošnjem letu bilo na Barbarinem sejmu za odtenek manj obiskovalcev kot pretekla leta, po pogovorih z nekaterimi ponudniki naj bi se kupna moč skoraj prepolovila. Nekoliko več obiskovalcev je bilo opaziti ob stojnicah, ki so ponujale produkte, izdelane in uvožene z Orienta.

Utrinke z Barbarinega sejma si lahko ogledate v galeriji fotografij (klik!).

eH