Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

8. 12.: Steklarji Iz Rog. Slatine so za bolj kakovostne ročne Izdelke


Steklarna Boris Kidrič iz Rogaške Slatine, ki bo letos izvozila za 6,5 milijonov dolarjev izdelkov, planira v prihodnjem letu 7,2 milijona dolarjev izvoza, v letu 1986, ko naj bi stekla proizvodnja v novi tovarni, pa že 16 milijonov dolarjev.

Bistveno povečanje izvoza načrtujejo slatinski steklarji z novo naložbo, ki naj bi kar trikrat povečala proizvodnjo izdelkov iz svinčevega kristala in sicer od zdajšnjih dveh na šest milijonov kosov letno. Po zdajšnjih izračunih bo veljala 170 milijonov dinarjev, ob 10,7 milijonih mark mednarodnega kredita pa bo s kreditom priskočila na pomoč tudi Ljubljanska banka Temeljna banka Celje in sovlagatelji, Aero, Cinkarna.

Tovarna nogavic Polzela in nekateri drugi. Steklarna bo od vrednosti naložbe vložila 15 odstotkov lastnih sredstev.

V Steklarni Boris Kidrič ne želijo povečevati vrednosti izvoza zgolj s količine svojih izdelkov. Pomembne naloge so si postavili tudi glede kakovosti in jih postopoma jeli uresničevati že letos. Na ta račun so letos tudi izvozili za okoli 700 tisoč dolarjev manj izdelkov, kot bi jih sicer lahko.

Za kaj gre? Steklarna se je pred časom povezala z novim, a izredno pomembnim ameriškim kupcem, s firmo Wedgewood. Pomembnim tudi zato, ker je Steklarni ponudil možnost, da na izredno zahtevno ameriško tržišče plasira tudi izdelke višjega in ne le srednjega kakovostnega razreda, kot jih je Steklarna prodajala doslej. Vendar je bilo treba še prej izpolniti nekatere pogoje. Najprej so se morali steklobrusilci spoprijeti z izredno zahtevnimi dizajni, ki se skladajo tudi z ostalimi prodajnimi artikli firme Wedgewood, hkrati s tem pa so morali obvladati še z izpopolnjeno tehniko preciznega ročnega brušenja.

Drugo, kar čaka Steklarno v prihodnjem letu, pa je pridobitev nove peči za taljenje steklene mase. Zdajšnje lončene peči namreč ne morejo staliti mase do zadovoljive čistosti, zato načrtujejo že prihodnje leto nakup nove talilne peči, ki naj bi zamenjala dve obstoječi. Popolno kakovost steklene mase, primerno za ročno proizvodnjo kristalnih izdelkov višjega razreda, pa bodo steklarji dosegli le, če bodo novo peč kurili s plinom in ne več z mazutom, kot doslej.

Novi tednik, 8. 12. 1983