Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

14. 12.: Velika pridobitev za šmarsko občino


Šmarska občina in širše gledano, celo območje je z otvoritvijo novega kulturnega doma v Šmarju mnogo pridobila. Nekaj velja že dejstvo, da je to prvi novi kulturni dom, zgrajen na tem območju po drugi svetovni vojni.

Potrebe so se kazale že dolgo. V malce ironični obliki že takrat, ko smo samoupravno preoblikovali oblike dela in prešli v obdobje delegatskega sistema, ko ni imela šmarska občinska skupščina nikjer v Šmarju toliko prostora, da bi lahko vsi trije zbori naenkrat zasedali in so morali gostovati v Zdravilišču.
Načrti kulturnega razvoja v občini so predvidevali gradnjo iz čistih potreb, kajti svojih ustreznih prostorov ni imela niti občinska knjižnica, takrat obstoječa kinodvorana je bila v nezavidljivem stanju, ustreznega prostora pa tudi ni imela samo krajevna skupnost. Tako so združili sile in z denarjem kulturne skupnosti Slovenije, denarjem, ki je prispel za potresne potrebe in iz blagajne krajevne skupnosti, je zrasel lep kulturni dom. Zgradil ga je Ingrad, tozd Šentjur, vodja gradbenega odbora pa je bil Karel Andrenšek, sicer tudi predsednik krajevne skupnosti Šmarje pri Jelšah. Dosedanji računi so pokazali, da dom velja okoli 16 milijonov, a najbrž to še ni končna številka zneska.

V domu je dvorana s 300 sedeži, velikim in gledališko funkcionalnim odrom, filmskim platnom (redne kinopredstave se že vrstijo), še posebna dvorana za večja zasedanja občinske skupščine, občinska knjižnica. Radio Šmarje in krajevna skupnost. Dom torej ni le dvorana, ampak skupek funkcionalnih prostorov, ki služijo več namenom. Praktična je tudi velika avla, ki bo lahko primeren prostor za prenekatero razstavo.

V soboto zvečer pa so na poseben način počastili svoj novi dom člani kulturnega društva »Anton Aškerc- z uprizoritvijo Kreftovih Celjskih grofov v režiji Jožeta Jakuša.
Na oder so stopili tisti igralci (v večini), ki so to delo prvič igrali v Šmarju 1954 leta.

Novi tednik, 14. 12. 1978