Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Karel Gržan: Dandanes nam pokojnike odpeljejo kot smeti in pravijo, da bodimo močni


Tretji oktobrski petek so na Prevorju začeli s šesto sezono Aninih večerov. Tudi tokrat jo je odprl pater dr. Karel Gržan, tokratna tema večera pa je nosila naslov Naša dolžnost je biti srečen. V kulturnem programu sta nastopila Vanja in Matjaž Romih, za pogostitev pa so poskrbeli vaščani Dobja pri Lesičnem.

Gržanovo gostovanje je sovpadalo z njegovo turnejo ob promociji knjige Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih? Za razliko od prejšnjih del tokratno obsega skoraj 400 strani, avtor pa je delo posvetil Tarasu Kermaunerju, saj so ga njegove misli osvobajale iz ujetosti, kot je navedeno v posvetilu. Glavni namen knjige je poskus rehabilitacije podobe Boga, ki je bila pred tisočletjem popačena za obrambo posvetnih interesov cerkve.

Nekdanji prevorski kaplan je opozoril bralce naj v knjigi ne iščejo resnice, ampak naj poiščejo izhodišča za razmislek. Vsi skupaj namreč potrebujemo evolucijo, ne revolucije.

Temeljno vprašanje njegovega dela je zakaj, ob predpostavki, da je Bog dober in vsemogočen, dopušča, da je na svetu toliko trpljenja. Gržan je dejal, da na vprašanje hkrati odgovarja, a ga v knjigi tudi zminira, da lahko približa nov odgovor.

Nekaj skrajšanih misli:

Tvoja dolžnost je, da si srečen, čeprav se sliši sebično, saj so nas učili, da je treba nase pozabiti in osrečevati druge. To najbolje naredimo ravno s tem, da smo sami srečni.

Ko nekdo trpi je najbolj neumno reči, da ga/jo razumete. Dovolj je, da ste tam.

Napake delamo zato, da se iz njih naučimo, zato se jih ne bojte in jih priznajte. Iščite svoje napake in napredujte.

Za pokojnikom je treba odžalovati ob njem. Tri dni traja naravni ritem traja tri dni, da se poslovimo od njegove podobe. Dandanes nam jih odpeljejo kot smeti in pravijo, da bodimo močni in če nisi, te »naštepajo« z medikamenti.

Oglejte si posnetek z izseki Gržanovega nastopa oz. celoten posnetek predstavitve

 

Marija Frece Perc recitira Toneta Pavčka

 

 

t/f/v: bR