Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ipavčevi kulturni dnevi 2013 dobro obiskani (foto in video)


Ipavčevi kulturni dnevi v Šentjurju, ki trajajo vse od sredine oktobra, so tik pred sklepnim dejanjem. Številni dogodki tega tradicionalnega meseca kulture, ki že vrsto let poteka pod pokroviteljstvom Občine Šentjur, so bili tudi letos namenjeni čim širšemu občinstvu, saj so potekali v znamenju področij kulturnega ustvarjanja in nagovarjanja različne populacije. 

Ipavčevi dnevi kulture so so pričeli 16. oktobra v Ipavčevi hiši z edinstvenim koncertnim doživetjem, otvoritvenim koncertnim abonmajem sopranistke Urške Arlič Gololičič in citrarke Irene Zdolšek. Le tri dni kasneje je sledil koncert Naši Ipavci, na katerem so se v čast skladateljem Ipavcem predstavili združeni moški pevski zbori iz občine Šentjur. Sledili sta še dve ponovitvi tega koncerta, ki je bil hkrati promocijski, saj so zbori skupaj izdali tudi zgoščenko. Tudi letos so se s samospevi Benjamina in Josipa Ipavca predstavili mladi pevci iz vse Slovenije, Ipavčeve dneve pa je sklenilo odprtje likovne razstave z glasbenim programom, omeniti pa velja tudi nocojšnji koncert Naši Ipavci, ki se bo odvil v Šentvidu pri Planini.

Obiskali smo četrtkovo prireditev v Galeriji Zgornji trg v Šentjurju, odprtje razstave likovnih del Marinke Kerstein z naslovom Ljubezen skozi čas in glasbeno predstavo Mihe Firšta (kontrabas) in Tadeja Kopitarja (horn), Hors duo: Evolucija poslušalstva. Uvodoma je zbrane nagovorila vodja OI JSKD Šentjur Anita Koleša ter pozdravila slikarko in glasbenika. Marinko Kerstein in njeno razstavo je predstavila slikarka Ivana Andrić Tomić.

Anita Koleša, Ivana Andrić Todić, Marinka Kerstein in Hors Duo
Anita Koleša, Ivana Andrić Todić, Marinka Kerstein in Hors Duo

Razstava Ljubezen skozi čas označuje ljubezen do ustvarjanja, slikanje kot ljubezen. Je retrospektiva narave, ki predstavlja pregled slikarkinega 17-letnega ustvarjanja, vse od začetka do danes. Kersteinova naj bi namreč s talentom in risarskimi sposobnostmi izstopala že ob nastajanju prvih risb. Tomićeva je med drugim izpostavila podobnost Marinkinih najnovejših slik s slikami ameriškega slikarja s sredine 20. let Jacksona Pollocka, saj naj bi prav tako kot on zavrgla kar nekaj tradicionalno zakoreninjenih prvin zahodnega slikarstva. 

Po nagovoru in zahvalah slikarke Marinke Kerstein, sta pred obiskovalce stopila odlična glasbenika Miha Firšt in Tadej Kopitar. V glasbeni predstavi “Evolucija poslušalca” sta kontrabasist in hornist s sprehodom skozi glasbeno zgodovino in najzanimivejše glasbene inovacije, v drugačni, zabavni luči, predstavila pomembne glasbene osebnosti in smeri. Ob tem sta uspela poslušalce na humoren način prepričati, da umetniška, ali klasična glasba, kot ji ponavadi pravimo, še vedno lahko ponudi veliko več, kot ji večina ljudi danes priznava. Nekaj utrinkov njunega nastopa smo posneli in si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

 

Pred kamero pa smo povabili tudi vodjo OI JSKD Šentjur Anito Kolešo, ki nam je zaupala podrobnosti nekaterih dogodkov, ki so e odvili v okviru letošnjih Ipavčevih kulturnih dnevov. 

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na četrtkovi slikarski razstavi in glasbeni predstavi. 

 

eH