Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

5. Slomškov simpozij privabil številne strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter evropskega poslanca Milana Zvera (foto in video)


Minuli petek je v dvorani Slomškove rojstne hiše na Slomu pri Ponikvi potekal že 5. Slomškov simpozij, ki sodi v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Rdeča nit tokratnega simpozija je bila vzgoja otrok, pedagogika, predavatelji na simpoziju so bili priznani pedagogi, s številnimi izkušnjami v neposredni šolski praksi.

Letošnji gostje (predavatelji) so bili častni pokrovitelj letošnjega simpozija dr. Milan Zver, ki je predavala na temo Šola kot vzgojno-izobraževalna ustanova, dr. Ivan Rojnik, ki je namesto hospitaliziranega Bogdana Žorža predaval na temo Slomšek in sodobna vzgojna paradigma, specialni pedagog Marko Juhant in logopedinja Simona Levc, ki sta predavala na temo Družina – varuh otrokovih dolžnosti ter mag. Gordana Možina, ki je spregovorila o družini in družbi.

Poleg številnih udeležencev – prijavilo se jih je kar 64, so se simpozija udeležili tudi gostje – predstavnica Občine Šentjur Judita Methans Šarlah, celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, nekdanji mariborski nadškof drFranc Kramberger, ponkviški župnik mag. Alojz Kačičnik in številni drugi. Dogodka se je na povabilo organizatorja (LUŠ) udeležil tudi Vlado Nunčič, edini izdelovalec lajn, preučevalec zvoka in izdelovalec posebnih inštrumentov, ki je nanje tudi zaigral.

 

Namen 5. Slomškovega simpozija, ki ga je organizirala Ljudska univerza Šentjur, je bil spodbujati poljudno-raziskovalni razmislek o vprašanjih, povezanih z vzgojo otrok v sodobni družbi in v okviru družine. Osrednja pozornost je bila namenjena premisleku o Slomšku kot vzgojitelju, učitelju in njegovem vplivu na slovensko družbo in družino. Predavatelji so osvetlili zgodovinska dejstva o pomenu Slomška na vzgojo mladine in poskušali potegniti smernice vpliva na današnje pedagoško delo, odnose v družini, relacijo družina – šola – družba. Slomškov simpozij sta tudi letos podprla Občina Šentjur in Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.

Prisotne je najprej pozdravila direktorica LUŠ Jelka Godec, ki je goste in predavatelje tudi predstavila, zbrane je nato nagovoril tudi častni pokrovitelj simpozija dr. Milan Zver. Evropski poslanec je izpostavil Slomška in njegove številne ravni poslanstva, pomembnega za slovenski narod, tako na področju pedagogike kot vzgoje. Izrazil je tudi upanje, da bo simpozij resnično postal stalnica, saj gre za nepogrešljiv in dobrodošel doprinos na področju vzgoje in izobraževanja v današnjem času. 

Ponkviški župnik, mag. Alojz Kačičnik, je prav tako izrazil navdušenje nad simpozijem in še posebej nad dejstvom, da je Slomškova misel in njegovo prizadevanje obrodilo sadove tako v svojem času kot tudi danes, ko iščemo sodobne pristope v vzgoji. Prisotne je nagovoril tudi celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Slednji je med drugim spomnil na obletnico Slomškovega rojstva, ki se je rodil 26. 11. 1800, torej bo letos 213 let od njegovega rojstva. Po besedah škofa je simpozij več kot primerna obeležitev rojstva slovenskega rimskokatoliškega duhovnika, škofa, pisatelja, pesnika, pedagoga in svetnika. Obenem je izrazil upanje, da bo simpozij še korak bližje k poti zveličavnega narodnega bita. 

dr. Milan Zver, dr. Ivan Rojnik, Marko Juhant in Simona Levc ter mag. Gordana Možina - predavatelji 5. simpozija
dr. Milan Zver, dr. Ivan Rojnik, Marko Juhant in Simona Levc ter mag. Gordana Možina – predavatelji 5. simpozija

Predavanja je pričel dr. Milan Zver, ki je predaval na temo Šola kot vzgojno-izobraževalna ustanova. V predavanju, ki mu lahko v celoti prisluhnete v enem izmed spodnjih video posnetkov, je izpostavil slovenski šolski sistem v primerjavi z evropskim in svetovnim sistemom. Izhajal je iz predpostavke, da slovenski šolski sistem zaostaja tako za evropskih kot za svetovnim sistemom.

Dr. Ivan Rojnik je predaval na temo Slomšek in sodobna vzgojna paradigma. V svojem predavanju je izpostavil vidik vzgojnih ciljev in vrednot skozi prizmo Slomška. Tudi njegovo predavanje smo skoraj v celoti posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Avtorja izredno priljubljenega priročnika Varuh otrokovih dolžnosti Marko Juhant in Simona Levc sta na praktičnih primerih očrtala dolžnosti in pravice otrok. Predvsem pravice otrok so po njunih besedah danes narobe predstavljene in tolmačene, o dolžnostih pa se do pred kratkim sploh ni govorilo. V začetku letošnjega leta smo se udeležili njunega predavanja v Domu sv. Jožefa v Celju, kjer sta podrobneje predstavila napotke in namige, ki še kako pripomorejo k pravilni vzgoji otrok. Nadvse zanimivo predavanje si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Mag. Gordana Možina je spregovorila na temo Družina in družba, kjer je spregovorila o roditeljskih pravicah oz. starševski skrbi za otroke, o drugih osebah, državnih organih ter nosilcih javnih pooblastil, ki morajo v vseh dejavnostih in postopkih skrbeti za otrokovo korist. Široko pojmovanje je skušala približati udeležencem simpozija, pri čemer je tudi mag. Možina izpostavila, da se tisto, kar je za otroštvo pomembno, zgodi v družini. Ob tem je poudarila, da odrasli nimamo izbire, ali pomagamo otrokom ali ne – to je v osnovi dolžnost in ne izbira.

 

Razprava, ki je že med predavanji ponudila številna vprašanja, se je nadaljevala po nastopu mag. Možine. Izkazalo se je, da je tematika blizu številnim poslušalcem in da bi se lahko, glede na zanimivost in aktualnost tematike, nadaljevala še precej časa. Slednje je odlično zagotovilo za naslednji, že 6. Slomškov simpozij, ki se bo verjetno odvil čez približno leto dni.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete izjavam gostov – predavateljev – in izjavi direktorice Ljudske univerze Šentjur Jelke Godec, v ostalih dveh pa lahko prisluhnete predavanju dr. Milana Zvera in dr. Ivana Rojnika.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na simpoziju (klik!). 

 

 

 

 

 eH