Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Tednu otroka pestro dogajanje tudi v Rogaški Slatini


Letošnji teden otroka, kateri je potekal pod motom »Kako je biti otrok v današnji družbi«, se je v okviru ustvarjalnih delavnic odvijal tudi na Aninem dvoru in sicer v dveh sklopih, so sporočili iz JZ Turizem Rogaška Slatina.

V četrtek, 10. oktobra, so potekale delavnice za učence I. in II. OŠ Rogaška Slatina, katerih se je udeležilo sto otrok oddelka podaljšanega bivanja (OPB). Otrokom se je predstavila Ana, katera je oživela v pripovedi in vse prisotne vrnila v čas, kot je bilo nekoč. Sledil je nastop folklorne skupine I. OŠ Rogaška Slatina in presenečenje za učiteljico Zdenko Prah, kateri so se za njen dolgoleten trud in podporo na prav poseben način zahvalili otroci.

Za še eno presenečenje je poskrbel harmonikar s svojim nastopom, nato je sledil voden ogled muzejskih zbirk. Ob prijetnem druženju otrok prve triade so se v nadaljevanju izvajali štirje sklopi delavnic – »Nagajiva hobotnica«, kjer so se izdelovale hobotnice iz blaga pod mentorstvom Martine Mlinar in Alenke Prah, »Glasbene igre nekoč«, pod mentorstvom Patricka Pirša, »Šaljive igre« pod mentorstvom Dubravke Halužan in delavnica »Culica«, pod mentorstvom Hermine Bobek, kjer so si otroci sami pripravili malico, kot je bila nekoč (kruh, jabolko, oreh) in si jo tudi odnesli s seboj domov. Delavnice so potekale v organizaciji I. OŠ Rogaška Slatina, ob pomoči kolektiva Aninega dvora in Javnega zavoda turizem Rogaška Slatina, v sodelovanju z II. OŠ Rogaška Slatina.

 

Sledil je drugi sklop delavnic in sicer v soboto, 12. oktobra, in nedeljo, 13. oktobra, v izvedbi Aninega dvora in Javnega zavoda turizem Rogaška Slatina.

Otroci so v spremstvu gospodične Ane spoznavali domač kraj na izviren način. Skozi tipanje, vohanje, poslušanje in okušanje, so ugotavljali, iz česa so narejeni predmeti v muzejskih zbirkah, kako se jih izdela, kdo jih izdeluje in ali so še danes v uporabi. Spoznali so, kako so se oblačili odrasli in otroci nekoč, za kar je poskrbelo edinstveno srečanje z grofom in grofico Attems, s katerima je bila prava čajanka in prijetno druženje. Otroci so ob pomoči staršev in mentorjev pripravili vprašanja za grofa Attemsa in gospodično Ano, saj tako zanimivih oseb iz pol-preteklega časa zlepa ne srečaš vsak dan. V nadaljevanju pa so si izdelali kostume, ravno takšne, kot sta jih nosila grof in grofica, slednja pa sta poskrbela za pravo razvedrilo, saj sta vsem prisotnim prikazala, kako so se zabavali nekoč – zaplesala sta ples 19. stoletja – polko, h kateri sta povabila vse udeležence delavnice.

Naslednji dan je bilo poskrbljeno za nekoliko drugačno izvedbo delavnic. Otroci so spoznavali igre, katere so se otroci igrali nekoč, voden ogled skozi zbirke pa je ponudil nekoliko drugačno raziskovanje in spoznavanje te presenečenja. Za konec pa so si otroci izdelali vetrne zmaje.

 

Ustvarjalne delavnice v tednu otroka so na Aninem dvoru ponudile nekaj novega in zanimivega. Ponudile so možnost raziskovanja muzejskih zbirk na popolnoma nov način, skozi vsa naša čutila, tematski programi pa so prilagojeni starostnim skupinam in njihovim potrebam.

Letošnje ustvarjalne delavnice v tednu otroka na Aninem dvoru so bile vključene v projekt družinskih programov po muzejih Z igro do dediščine, katerih pokrovitelj je Skupnost muzejev Slovenije in v okviru katerih se je v treh dneh na Aninem dvoru izvedlo delavnic za približno 200 otrok.

Besedilo in foto: Javni zavod turizem Rogaška Slatina