Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurčani znova na dnevih buč v Kikindi; v soboto še šentjurska prireditev


 

Med dogodki v tujini, kjer je zastopan Šentjur, je že nekaj let zapored srbski festival, imenovan Dnevi buč – Dani ludaje. Ljudska univerza Šentjur je imela svoj prostor pod žgočim soncem Kikinde v evropskem kotičku prireditve. Na stojnicah so se namreč predstavile številne evropske države, vsaka z drugačno vsebino. Stojnica Ljudske univerze Šentjur z napisom Slovenija je ponujala precej promocijskega materiala, obiskovalce pa je pritegnila predvsem glasba harmonikarja Marka Ovčarja in ponudba slovenskih kulinaričnih specialitet. Stojnica je bila obložena ne le z zanimivimi okrasnimi bučami, ki jih je podarila gospa Romana Arzenšek iz Jezerc, ampak tudi s kar devetimi vrstami kruha in domače salame gospe Jelke Cestnik, domačo potico in vinom, kar so prispevale družine Mansutti, Žurej in Vrečko. Rosanda Ploštajner iz Črnolice pa je stojnico obogatila s svojimi bučnicami.

Štiridnevni praznik mesta Kikinde, imenovan Dani ludaje, je letos potekal že 28. zapored. V tem času se je odvilo precej ne le gastronomskih, ampak tudi kulturnih, športnih, izobraževalnih in tudi zabavnih dogodkov. Najpomembnejši dogodek je bilo tekmovanje za največjo, najdebelejšo in najdaljšo bučo. Tokratni zmagovalec z najtežjo bučo ni bil kmetovalec, ampak računalniški programer. Seme za bučo, težko 258 ,5 kg, je dobil od lanskoletnega zmagovalca, zanjo pa je posvetil precej časa, jo zalival in skrbno negoval. Največjo oviro mu je predstavljal transport v Kikindo, saj je moral najti pet močnih prijateljev, ki so mu priskočili na pomoč.

Prireditev sta obiskala srbska ministra Branko Ružić in Igor Mirović. Predstavnike Ljudske univerze Šentjur je sprejel podpredsednik občine Kikinda, Svetislav Vukmirica in vodja oddelka za družbene dejavnosti, Stanislava Hrnjak. Prejeli so protokolarna darila naše lokalne skupnosti in z direktorico, Jelko Godec, med drugim spregovorili tudi o možnostih sodelovanja. Čeprav leži Kikinda na izrazito kmetijskem območju, imajo veliko premalo možnosti za izobraževanje na tem področju, še posebej pa so izpostavili izobraževanje odraslih. Lotili so se izobraževanja kmečkih žensk, da bi jih usposobili za vzgojo tržno zanimivih kultur. Ker na Ljudski univerzi Šentjur ravno poteka vsebinsko podoben projekt (Izzivi podeželja), so se pojavile vzporednice zanimivih programov.

Neverjetnih 27 stopinj Celzija je sredi oktobra grelo buče v Kikindi in vse tiste, ki jim „banatske banane”, kot jih tam imenujejo, pomeni možnost predstavitve, sodelovanja in novih povezovalnih poti med državami.

§ § §

V soboto, 19. 10., bo na Mestnem trgu od 9. ure naprej 7. prireditev Bučn’ce!