Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pater Karel Gržan predstavil novo knjigo Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na Zemlji toliko trpečih? (video)


Sredi tedna je v Centru baročnih umetnosti Obsotelja in Kozjanskega v Šmarju pri Jelšah potekala predstavitev nove knjige dr. Karla Gržana, patra, ki je v zadnjih letih stalni gost številnih dogodkov v organizaciji Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Pri predstavitvi knjige, ki jo številni označujejo kot poizkus za obrambo posvetnih interesov Cerkve popačene podobe Boga, je sodeloval Anton Petelinšek, radijski novinar in urednik, ki je dogodek povezoval in prisotne vzpodbujal k aktivnem vključevanju in oblikovanju večera.

Knjiga z naslovom Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih? žanje številne pozitivne kritike vse od izida pred dvema mesecema. Avtor dr. Karel Gržan v njej inovativno in izzivalno odgovarja na naslovno vprašanje, ki si ga človek postavlja od vsega začetka. Vprašanje očitno ne bega le vernike, temveč tudi duhovnike. Patra Gržana je po njegovih besedah pri pisanju knjiga vodila rdeča nit, ki se nanaša na vsemogočnega in dobrega Boga. A kje je ta Bog v trenutku, ko človek trpi? V svojem razmišljanju odpira paleto za življenje pomenljivih razmišljanj, ki bralca samodejno pritegnejo v zanimivo, celo razburljivo avanturo nadaljnjega miselnega popotovanja. 

 

Pater Gržan je številnim obiskovalcem priznal, da je v knjigi kar nekaj primerov, ko mu je zmanjkalo besed na zastavljena vprašanja. Kako naj potolaži starše na pogrebu, kjer ležijo v dveh velikih in dveh majhnih krstah hči, zet in njuna otroka, ki so umrli v prometni nesreči? Kaj naj odgovori staršem, čigar otrok je na skavtskem taboru nesrečno padel na edini kamen sredi travnika in umrl patru, ki je ta isti kamen po nesreči sprožil, v naročju? Zakaj Bog dopušča takšno trpljenje? Če bi dobri Bog bil, tega ne bi dovolil…

O trpljenju so spregovorili tudi nekateri obiskovalci
O trpljenju so spregovorili tudi nekateri obiskovalci

Temeljno vprašanje, ki se ga teologi največkrat izogibajo, je vprašanje, zakaj Bog dopušča, da trpimo. Ob predpostavki, da je Bog dober in vsemogočen, težko razumemo, zakaj se “ne zgane”. Zakaj torej sočutni Bog dopušča toliko trpljenja, ki ga človek nehote transformira na nivo kazni? Vprašanje je spotakljivo in pravzaprav utemeljuje ateizem, ker če bi Bog bil, hudega ne bi dopustil.

Večer je poleg patra Gržana in Antona Petelinška oblikoval tudi kitarist Miha Hliš, v pogovor pa so se aktivno vključili tudi nekateri obiskovalci, ki so javno izrazili svoja občutja in izkušnje trpljenja. Posebej je obiskovalce navdušil Anton Petelinšek, ki jih je ob koncu predstavitve povabil k skupni prošnji, ki so jo izrekli s sklenjenimi rokami.

 

Predstavitev smo v celoti posneli tudi mi, kar si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

 

v/t/f: Egon Horvat