Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osrednja komemoracija ob dnevu spomina na mrtve v Rogaški Slatini (foto, video)


Ni smrt tisto, kar nas loči, in življenje ni, kar druži nas. So vezi močnejše. Brez pomena zanje so razdalje, kraj in čas. Vekovečna drugih je bližina. Smrt je le združitev na večer. Zemlja skupno je pribežališče in poslednji cilj vseh nas je mir. (Mila Kačič)

V petek dopoldne je pri spomeniku padlim NOB 19411945 na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini potekala osrednja komemoracija ob dnevu spomina na mrtve, ki jo je organizirala Občina Rogaška Slatina, Zavod za kulturo in veteranska organizacija občine Rogaška.

Program je povezovala direktorica Zavoda za kulturo, mag. Klaudija Redenšek, v kulturnem programu pa sta nastopila dijaka Šolskega centra Rogaška Slatina (Monika Resnik in Tim Čuček), učenca Glasbene šole Rogaška Slatina (Aleš Mlinarič in Lara Škrabl) ter Sabina in Nastja Božak. Pozdravni nagovor je imel častni občan Občine Rogaška Slatina dr. Jože Lipnik.

Dr. Jože Lipnik je v govoru povedal, da Slovenci v teh dneh praznujemo dva praznika, in sicer poleg dneva spomina na mrtve tudi praznik slovenske reformacije. Poudaril je, da imamo Slovenci dva državna praznika na področju kulture. Praznik reformacije praznujemo zato, ker smo pred več kot 450. leti dobili prve slovenske tiskane knjige. Od takrat naprej smo narod, ki ima čvrsto zapisano kulturo.  Dejal je, da naj nikoli več ne pride čas, da bi morali ponovno postavljati takšne spomenike, na katerih so zapisani  ljudje, ki so se uprli nasilju; na spomeniku so zapisana imena žrtev nasilja tistih, ki so prišli k nam brez našega povabila, prišli so z orožjem, da bi nas potujčili, da ne bi bili več Slovenci. Mnogi Slovenci so se temu uprli z združevalno mislijo, da ne potrebujemo tuje oblasti. Zaključil je z mislijo, da naj nikoli več ne pride čas, da bi postavljali takšne spomenike, kot je ta.

Pred nami so praznični dnevi, ko se spominjamo umrlih. Pomembno je, da se zavedamo, da so ta svet ustvarili naši predniki. Za mnoge je v teh trenutkih pomembna tišina, saj v tišini prihajajo do nas močne besede, ki so se nekje v času izgubile zvestoba, odgovornost, pravičnost. Hkrati je praznik dneva spomina na mrtve tudi dan, ki povezuje sorodstvene vezi. Naj bo spomin na mrtve, ki smo jih poznali, večno živ, saj se vezi, ki so stkane skozi zvestobo, odgovornost, pravičnost, ne smejo pretrgati. 

Vabimo vas, da si pogledate video prispevek pozdravnega nagovora dr. Jožeta Lipnika.

 

f/t/v: J. C.