Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jani Kovačič in duet FACE prebivalce Grobelnega navdušila na 3. večeru kantavtorstva


V soboto, 12. oktobra 2013, je bilo v Domu krajanov Grobelno ponovno živahno. Člani športno-mladinskega društva so že tretje leto zapored priredili večer kantavtorstva in v svoje vrste povabili mojstra slovenskega kantavtorstva Janija Kovačiča ter »mladi kant« duet FACE. V sklopu prireditve je potekala tudi razstava ročno izdelanih inštrumentov in slik Roka Vodeba – Kelta. Večer kantavtorstva je bil v celoti posvečen pokojnemu krajanu Petru Fendretu, saj v teh dneh mineva 5 let od njegove tragične nesreče s padalom.

Sama prireditev se je pričela ob 20. uri v Domu krajanov Grobelno. Najprej so zbrani obiskovalci lahko občudovali razstavo fotografij Roka Vodeba in preizkusili kako delujejo njegovi posebni ročno izdelani inštrumenti. Po otvoritvi razstave sta na svoj račun prišla člana dueta FACE iz Ljubljane Jasna Kmetec in Jure Bajt. Dvojec je nastal pred dvema letoma in je sprva na nastopih preigraval pesmi iz zapuščine starih blues mojstrov, kot so Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Willie Dixon, Hank Snow idr., v zadnjem obdobju pa sta se glasbenika poglobila v ustvarjanje avtorske glasbe in v pisanje besedil, ki govorijo po večini o medčloveških odnosih in pripovedujejo zgodbe preprostih ljudi, katere družba pogosto odriva na rob.

Jani Kovačič se je rodil leta 1953 v Ljubljani. Že od začetka svoje kariere piše poetične štorije o ljudeh in cinične posmehljivke ter vsakdanje spevne pesmi, a hkrati tudi zahtevne zvočne slike. Njegova besedila krasijo aforističen stil, ironični silogizmi, satirična realnost in otroška naivnost. Mestni ljudski pevec, izumitelj novega bardovstva, raziskovalec človeških duš in nesmrtni individualec. Silno občuduje človeško neumnost: Neumnost je vsemu kralj! Pravi antiheroj, pristaš novega humanizma in solidarnosti, privrženec bratstva in različnosti ter lagodnega življenja. Slava je nepotrebno breme, ki dela stvari predvidljive. Ena izmed njegovih največjih uspešnic je »Delam kot zamorc«. 

 

 

Člani Športnega in mladinskega društva Grobelno vseskozi skrbijo za pestro dogajanje v Grobelnem bodisi s športnimi ali kulturnimi prireditvami.

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije (KLIK)

v/t/f: Dejan Hribernik