Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijaki ŠC Rogaška Slatina navdušeni nad gledališko predstavo in da Vincijevo razstavo v Ljubljani


Konec minulega meseca so se dijaki prvih letnikov Šolskega centra Rogaška Slatina odpravili na že težko pričakovano ekskurzijo v Ljubljano, kjer so si v Lutkovnem gledališču Ljubljana ogledali gledališko predstavo Antigona.

Polni pozitivnih vtisov so se po kakšni uri prostega časa odpravili na razstavo, kjer so si natančneje ogledali izume in dela Leonarda da Vincija in s tem dobili vpogled v njegovo življenje: kako je razmišljal, preizkušal svoje izume, pisal in slikal. Vse informacije, ki so jim ostale v glavi, so na koncu prelili na delovne lističe. Dijaki se tudi v prihodnje nagibajo k čim številnejšim tako zanimivim ekskurzijam, kot je bila ta, saj so po njihovem pričanju dan preživeli skupaj, niso se naučili le mnogo novih stvari, temveč so se tudi neizmerno zabavali, spoznavali med seboj in sklepali nova prijateljstva. 

Vtise so dijaki strnili v spodnjih vrsticah. 

Jan Ogrizek in Tadej Jagodič, 1. b

Predstava Antigona je bila predstavljena v zgodovinskem času in tudi v sedanjosti. Igralci so svoje vloge vrhunsko odigrali in s tem naredili enkratno predstavo. K dobri predstavi je veliko prispevala osvetlitev. Zadolženi za luči so z ugašanjem, prižiganjem in dodajanjem zvočnih efektov igralce še bolj približali dogajanju na odru. Vznemirljiv je bil prizor Antigone in Ismene, kjer sta z grizenjem škatle hoteli pokazati, kako je njihov brat osramočen in prepuščen divjim zverem. Vsak igralec ni imel le ene vloge ampak več, zato je bilo težje slediti predstavi. Edina stvar, ki naju je še čudila, je bila, da so lik Kreona simbolno zamenjali z radiem, električnim ščurkom in lesenim ogrodjem.

Alja Križanec, 1. a

Predstava Antigona mi je bila všeč, ker ni bila povsem enaka knjigi, ki smo jo prebrali. Režiser je dodal nekaj novih prizorov, ki so nas spravili v smeh. Na Da Vincijevi razstavi je bilo zelo zanimivo. Ko smo vstopili, nam je vodička povedala kratek življenjepis o Leonardu, potem pa nas je popeljala skozi razstavo, kjer nam je razkazala njegove izume, slikarska dela, med drugim tudi njegovo najbolj znano delo – Mona Liso.

Od leve proti desni: Jan Ogrizek in Tadej Jagodič, Alja Križanec, Katja Medved in Kaja Kuraj ter Benjamin Žnidarec.
Od leve proti desni: Jan Ogrizek in Tadej Jagodič, Alja Križanec, Katja Medved in Kaja Kuraj ter Benjamin Žnidarec.

Katja Medved in Kaja Kuraj, 1. b

Sam začetek gledališke predstave je bil zelo zanimiv, saj se je napetost med Antigono in Ismeno ves čas stopnjevala. Pritegnil me je tudi način, kako je dramaturg igro posodobil s problemi današnjega življenja. Sama predstava je bila na trenutke zelo grozljiva, npr.  ko sta Ismena in Antigona prikazali zveri, ki žrejo truplo. Če si hotel predstavo res dobro razumeti, si moral pozorno gledati od začetka pa vse do konca, saj so bili nekateri deli zelo težko razumljivi. K lažjemu razumevanju predstave pa je zelo pripomoglo tudi to, da smo v šoli predhodno brali Sofoklejevo besedilo. Poseben vtis na nas gledalce je naredila tudi osvetljava, namreč s spreminjanjem le te, je bil prostor na odru videti vedno drugačen, kot da bi se spreminjala scena. Posamezni igralec je odigral več vlog in da si uspel vse to zaznati, si moral biti z glavo ves čas pri predstavi.

Benjamin Žnidarec, 1. c

Zame je bil najzanimivejši del dneva Da Vincijeva razstava, ki je govorila o njegovem življenju ter o njegovih izumih. Z vodenim ogledom sem namreč izvedel veliko novih in zanimivih reči. Menim, da bi bilo lepo, če bi imeli več takšnih ekskurzij, saj je bila ta zelo zanimiva.

Maša Ošlak, 1. a

Sama predstava Antigona mi je bila zelo všeč, saj je bila umeščena v sedanjost in hkrati prežeta s preteklostjo. Posebej me je presenetilo, da Kreon ni bil upodobljen v osebi, to je samo podkrepilo dejstvo iz dramskega dela Sofokleja, da je vsemogočni. Pika na i pa je bil ogled Da Vincijeve razstave in naše zanimanje za delovne lističe, s pomočjo katerih smo podrobneje raziskali njegove iznajdbe, povezane s kodeksi in njegovim življenjem nasploh.

Tony Remih Jagrič, 1. c

Imel sem se enkratno. Tega izleta sem se veselil že od dne, ko sem izvedel, da se bomo odpravili v Ljubljano. Gledališka predstava se mi je zdela zanimiva in vznemirljiva, ker v njej nastopa ena najbolj znanih slovenskih igralk, Alenka Tetičkovič. Moram priznati, da je bil dan kar malo naporen, saj smo veliko hodili in stali, ampak pomembno je, da smo se vsi iz tega dneva naučili nekaj novega.

Od leve: Maša Ošlak, Tony Remih Jagrič, Vid Flucher, Maja Ulaga in Alja Poharc ter Tadeja Boršič.
Od leve: Maša Ošlak, Tony Remih Jagrič, Vid Flucher, Maja Ulaga in Alja Poharc ter Tadeja Boršič.

Vid Flucher, 1. a

Predstava Antigona se mi je zdela zelo zanimiva, saj je bila predstavljena in zaigrana na sodoben način. Čeprav gre za obdobje antike, so uporabljali sodobne predmete kot so radio, telefon in električni ščurek. Igralci, med katerim je bila tudi znana slovenska igralka Alenka Tetičkovič, so svoje vloge odigrali zelo profesionalno. 

Maja Ulaga in Alja Poharc, 1. b

Antigona je bila odlično odigrana predstava in v nekaj delih predstavljena v moderni čas, kar je predstavo popestrilo. Zgodba je vsebovala tudi zelo zahtevne prizore, ki so jih igralci zelo dobro odigrali, s tem pa so se pokazale njihove velike in dobre izkušnje, gledalce pa še dodatno pritegnili. Gledalec je moral knjigo prebrati, preden si je predstavo ogledal, saj smo se kljub prebrani knjigi na trenutke izgubili in sprašujeva se, kako so predstavi sledili tisti, ki knjige sploh niso prebrali. Predstavo si moral gledati zelo pozorno in misli ti niso smele odplavati, saj je bila pripravljena kar na zahtevni ravni, vendar je vsaj večini bila predstava zelo všeč.

Besedilo: Teja Boršič, pripravil eH 

Foto: arhiv ŠC Rogaška Slatina