Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slavnostna obuditev pobratenja občin Šmarje pri Jelšah in srbske Arilje


V četrtek, 26. septembra 2013, so se v gostišču Bajsova domačija na Kristan vrhu po 23-ih letih srečali predstavniki dveh bivših pobratenih občin, in sicer srbske občine Arilje ter občine Šmarje pri Jelšah, ki je takrat zajemala več krajev.

Druga svetovna vojna je bila vzrok, da je veliko prebivalcev bivše »velike« občine Šmarje pri Jelšah odšlo v Srbijo. V sedemdesetih letih so se prebivalci občin začeli medsebojno družiti, leta 1972 pa je prišlo do pobratenja srbske občine Arilje in takratne občine Šmarje pri Jelšah. Pobratenje med občinama se je končalo po letu 1990 zaradi takratne vojne in razpada Jugoslavije.

Po 23-ih letih so se predstavniki občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina in Arilje ponovno dobili in podpisali kopijo originalne listine o pobratenju iz leta 1972. Ponovno listino o pobratenju sta podpisala sedanji župan občine Šmarje pri Jelšah g. Jože Čakš in takratni župan občine Arilje g. Svetoljub Petrović. Slavnostni obuditvi sodelovanja med občinami pa je prisostvoval tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič.  

Od tega sodelovanja oboji pričakujejo skupno sodelovanje tako pri pomoči in usmerjanju pri vključevanju v Evropsko unijo ter sodelovanje oziroma kandidaturo na različnih evropskih projektih. Kot je povedal župan občine Šmarje pri Jelšah g. Jože Čakš so želje in upanja po obuditvi sodelovanja mogoča in uresničljiva. Prav tako pa je občina Šmarje pripravljena s pomočjo razvojne agencije sodelovati pri kandidaturi na evropskih projektih.  

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije (KLIK!)

 f/t: Dejan Hribernik