Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po Eurobasketu v Celju: organizatorji zadovoljni, gostinci manj


Minulo nedeljo se je končal skorajda neponovljivi organizacijski, športni, infrastrukturni, splošno družbeno-odgovorni, poslovni in promocijski dogodek v Sloveniji, EuroBasket 2013. Končna številka pokaže, da je 90 tekem tega EuroBasketa v dvoranah obiskalo skupaj 330.946 gledalcev, od česar 90.630 v tretjem, zaključnem delu v Stožicah (v prvem v štirih dvoranah po Sloveniji 155.336, v drugem delu v Stožicah pa 84.980). Uvodne tekme je slovenska reprezentanca odigrala v Celju, kjer so organizatorji zaznali odlične odzive s strani obiskovalcev kot organizatorjev, Uradna navijaška cona na Krekovem trgu je posebej med nastopi naše reprezentance pokala po šivih – tekme si je v povprečju ogledalo več kot 2000 navijačev.

Za končno oceno in pregled dogajanja v Celju smo se obrnili na Zavod Celeia Celje, Mestni organizacijski odbor za pripravo in izpeljavo projekta EuroBasket 2013 v mestu Celje (MOC) ter na nekatere ponudnike gostinskih storitev. Na Zavodu Celeia Celje so nam potrdili, da so z dogajanjem v Uradni navijaški coni več kot zadovoljni, program je celo presegel njihova pričakovanja. Tako so v Celju sicer 9. septembra 2013 zaključili s programom prireditev v Uradni navijaški coni na Krekovem trgu, kjer pa so, zaradi navdušenja obiskovalcev, nadaljevali s prenosi tekem na velikem LED zaslonu vse do 19. septembra 2013.

Na tekmi Slovenija : Španija je bilo v Uradni navijaški coni po oceni organizatorjev več kot 2000 navijačev.

Obiščite spletno stran www.thermana.si in si oglejte aktualno ponudbo razvajanja za sproščanje telesa in umirjanje duha po ali pred ogledom napetih košarkarskih tekem.

O sami turistični ponudbi za domače in tuje goste v Celju v času EuroBasketa 2013 so nam na Zavodu Celeia Celje še povedali: “Vsi navijači, ki so obiskali naš Turistično informacijski center na Krekovem trgu, so bili navdušeni nad mestom; zanimala jih je možnost obiska turističnih znamenitosti mesta in okolice, veliko pa se jih je tudi udeležilo vodenih ogledov mesta, ki smo jih organizirali na Zavodu Celeia Celje. V veliki meri so navijači posegali po promocijskih materialih s katerimi razpolagamo v TIC-u, nekateri so si tudi kupili manjše spominke povezane z mestom (razglednice, magnetke ipd.).”

V času Eurobasketa je Uradno navijaško cono na prenovljenem Krekovem trgu v središču mesta Celje (od 4. do 19. 9. 2013) obiskalo okoli 23.000 obiskovalcev. Po podatkih Turistično informacijskega centra v središču mesta so v Celju prevladovali predvsem slovenski navijači, od tujcev je bilo največ navijačev iz Poljske, Gruzije in Češke. Slovenci so prav tako prevladovali med obiskovalci mesta v času prvenstva, med tujci, ki so obiskali Celje, pa so bili gostje iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Belgije, Italije, Velike Britanije, Irske, Španije in Portugalske, Rusije, Poljske, Češke, Slovaške …

V Uradni navijaški coni smo lahko srečali Gruzijce in Špance.

V Uradni navijaški coni na Krekovem trgu, ki je bila za obiskovalce odprta vsak dan od 4., do 9.9. 2013, od 11.00 do 23.00 ure, so organizatorji pripravili obilico brezplačnih prireditev.V program so vnesli še glasbene in plesne nastope gimnazijk in gimnazijcev Gimnazije Celje –Center, ki so se v Uradni navijaški coni predstavili 5. in 6. 9. 2013. V ponedeljek, 9. 9. 2013, ob zaključku programskih aktivnosti, se je v dogajanje Uradni navijaški coni s predstavitvijo Poljske in degustacijo kulinaričnih dobrot ter nagradno igro aktivno vključilo tudi Veleposlaništvo Poljske. Največ obiskovalcev so zaznali v času pred večernimi tekmami in pred večernimi koncerti, sicer pa je bil program dobro obiskan skozi ves dan, saj je bil zasnovan tako, da je nagovarjal različne ciljne publike (družine z otroki ipd.).

Obiskovalci so tudi dodobra izkoristili možnost brezplačnega prevoza s turističnim vlakcem, ki je vozil na relaciji Uradna navijaška cona – dvorana Zlatorog, vsak dan od 11.00 do 23.00, prav tako so se udeleževali vodenih ogledov mesta z lokalnimi turističnimi vodniki, ki so potekali vsak dan ob 10.00 in 13.00 uri izpred sedeža Turistično informacijskega centra na Krekovem trgu. V času prvenstva smo tudi še dodatno oplemenitili vsebine animacijskega programa »Živa zgodovina«, ki obiskovalcem omogoča razburljivo popotovanje po srednjeveški grajski osi enega najmogočnejših slovenskih gradov.

Navijači so med tekmo popili kar nekaj osvežilnega hmeljnega napitka…

V času Uradne navijaške cone pa so imeli polne roke dela tudi nekateri gostinski ponudniki, predvsem tisti, ki imajo lokale v sami navijaški coni ali tik ob njej. Za oceno smo prosili Zorana Podkoritnika, direktorja Hotela Evropa, nosilca storitev na navijaški coni, ki se je prijazno odzval na naše vprašanje in potrdil, da je promet v času EuroBasketa bil na zelo zavidljivi ravni. Ob tem je dodal, da je bila tudi kapaciteta vseh sob v hotelu v času Eurobasketa zapolnjena: “V nasprotju z ostalimi gostinci, smo si postavili realne cilje in jih tudi presegli. Osebno sem bil prepričan, da tujih gostov ne bo veliko, saj prvi del tekmovanja ni tako zanimiv. Fan cona s koncerti, programom in ogledi tekem na Krekovem trgu, je bila odlična ideja. Odziv obiskovalcev nas je presenetil, vzdušje je bilo izjemno. Navdušenje ljudi nad prenovljenim starim mestnim jedrom je bilo izjemno. Ker sta naša dva lokala neposredno ob fan coni, je bil obisk v obeh lokalih bistveno povečan. V primeru, da fan cone nebi bilo na Krekovem trgu, se obisk v naših lokalov ne bi povečal niti malo.”

Drugačna zgodba pa je bila v lokalih, ki so malce pomaknjeni od navijaške cone. V nekaterih so pred prvenstvom napovedovali bogat glasbeni program (koncerte glasbenih skupin), a so ga zaradi slabega obiska (predvsem tujih navijačev, ki jih je v samem jedru mesta v času tekem skorajda ni bilo), odpovedali. Morda so bila pričakovanja gostincev, ki so v času EuroBasketa celo podaljšali delovni čas in niso bili v Uradni navijaški coni oz. tik ob njej, prevelika. Malce višji obisk so nekateri gostinci doživeli s strani domačih navijačev, razočarani pa so nad številom tujih, ki jih, tako pravijo, skorajda oz. sploh ni bilo.

Zanimiv je tudi podatek, da je večina navijačev navijaško cono zapustila takoj po tekmi, tako da je navijaško vzdušje v Celju kmalu po 23. uri zamrlo.

Življenje v Celju po končanem prvenstvu zopet poteka po ustaljenih tirnicah.

EuroBasket 2013 je končan. Tudi Uradna navijaška cona je zaprla svoja vrata – kljub zagotovilom organizatorjem, da bo ostala odprta do konca prvenstva – že tri dni pred finalom. Življenje v Celju se vrača na stare tirnice. Na minulo prvenstvo spominjajo le še zastave in reklame, ki so ostale na stavbi Celjskega doma. Pričakovanja organizatorjev (tako KZS kot Zavoda Celeia Celje in MOC) ter maloštevilnih gostincev v Celju, so morda dosežena, številni so razočarani.

Slovenski junaki so se uvrstili na 5. mesto in si zagotovili nastope na svetovnem prvenstvu v Španiji, ki bo potekalo čez slabo leto ter na evropskem prvenstvu v Ukrajini 2015. Če bi si pred začetkom prvenstva zadali ta dva cilja, torej uvrstitvi na svetovno in evropsko prvenstvo, bi lahko danes rekli, da so košarkarji svoje dosegli. A ni bilo tako. Naši junaki so imeli bučno podporo s tribun, ki jim je dodatno vlivala zaleta in ki je na naslednjih prvenstvih zagotovo ne bo. Zato je morda prvenstvo brez medalje delni neuspeh.

t/f: Egon Horvat