Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

1. obletnica delovanja Aninega dvora v Rogaški Slatini


V petek, 20. 9. 2013, je v večernih urah potekala 1. obletnica delovanja Aninega dvora. Rogaška Slatina z Aninim dvorom ponuja slehernemu obiskovalcu, da podoživi zgodovino mesta in predvsem da občuti tradicijo.

Na ogled je 5 stalnih zbirk, in sicer steklarska, ki obiskovalca popelje skozi vse faze nastajanje kristalnega stekla (rekviziti so iz domače Steklarna Rogaška), grafična zbirka ponuja na ogled grafične liste Kurta Müllerja, ki je dolga leta iz Švice prihajal v Rogaško Slatino in nato Zdravilišču Rogaška podaril svoje bogastvo, zelo atraktivna in zanimiva je tudi domoznanska zbirka domačina Aleksandra Jurkoviča, v drugem nadstropju pa parkovna zbirka, ki prikazuje drevesne vrste, ki so značilne za parkovne površine Rogaške Slatine (ohranjeni so tudi ostanki kamnin iz nekoč znanega sprehajališča Wandelbahn), in še zadnja, vodna zbirka, ki je posvečena ključnemu elementu zgodovinskega razvoja Rogaške Slatine vodi. Srce Aninega dvora pa je zagotovo osrednja dvorana, ki je okrašena s steklenimi zavesami in ornamenti iz Steklarne Rogaška.


Barbara Plemenitaš, direktorica Zavoda za turizem, je v pozdravnem nagovoru dejala, da se je od slavnostne otvoritve naprej v Aninem dvoru odvilo veliko dogodkov. Že naslednji dan so začeli s snemanjem filma za potrebe promocije in predstavitev Aninega dvora in Ljudskega muzeja Rogaška Slatina, v decembru se je odvil božični koncert, potem januarja akademski ples, različne razstave in koncerti ter poslovna srečanja. Tudi festivali v lokalnem in širšem območju (Musica, Pranger, ŠOK) so našli svoj prostor tukaj, osrednja dvorana pa je gostila tudi mnoga poslovna srečanja in tudi poročna slavja. Osrednji namen Aninega dvora je muzejska dejavnost in vsi programi in delavnice, ki so bili izpeljani, so bili vezani na zbirke in prilagojeni populaciji obiskovalcev. Direktorica se je zahvalila vsem, ki so v tem letu pripomogli pri ustvarjanju različnih dogodkov v Aninem dvoru.

Župan, mag. Branko Kidrič, je dejal, da so z Aninim dvorom hoteli Rogaško Slatino predstaviti na enem mestu, s poudarkom na muzejski zbirki. Anin dvor je v letu dni obiskalo več kot 12.000 obiskovalcev. Posebnost dvora je fleksibilnost objeta, Zavoda za turizem in tudi najemnika poslovnega prostora. Do zdaj so v Rogaški Slatini imeli en simbol – zdraviliški park, z Aninim dvorom pa so dobili drugi takšen objekt, ki si ga vsak obiskovalec Rogaške Slatine mora ogledati. Preden so odprli Anin dvor, je bilo kar nekaj vprašanj in nestrinjanj, saj za potrebe kulture Slatinčani že imajo Kulturni center. Župan je pojasnil, da je Anin dvor nekaj drugega, je nekaj več – nadstandard – in da morajo biti ponosni na to.

Oder so potem prevzeli fantje in dekle iz skupine Jeanette, ki tvorijo novonastali bend (Vokal, Barbara Rehar, kitara/orglice, Alan Haidar, bas kitara, Barni, klavirska harmonika, Boštjan Letnar, bobni, Sandi Kampuš), kjer so se zbrali glasbeniki iz Rogaške Slatine in okolice. Idejni vodja benda je Aleš Boroš – Barni, ki je združil glasbene navdušence nad francoskimi šansonom, swingom, bluesom, R&B-jem in podobnimi glasbenimi žanri. Več kot uspelo jim je obudite čar glasbe iz »zlatih dvajsetih«.  

Skupina Jeanette, ki je napolnila polno osrednjo dvorano Aninega dvora ob 1. obletnici delovanja. 

f/t: J. C.