Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Struna fest 2013 (foto)


Tretjo avgustovsko soboto je v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek potekal že 11. tradicionalni glasbeni spektakel za mlade Struna fest v organizaciji MKTD Lepe strune. Letos so poleg hrvaških glasbenih zvezd Hladno pivo nastopili še skupini Karmakoma iz Krškega in skupina Mit iz okolice Ljubljane, do jutranjih ur pa je za zabavo skrbel DJ GT.

Kmalu po napovedanem začetku Struna fest 2013, po 21. uri, je na oder pred maloštevilne obiskovalce stopila zasedba odlične skupine Karmakoma, znana in prepoznavna po širokem stilskem naboru glasbe. Njihov glasbeni spekter obsega vse od hrupnih kitarskih vložkov do mirnejših ritmov, prepojenih z vijoličasto meglico in prepoznavnim vokalom. Celotno glasbeno sporočilo skupine odlično, na trenutke malce iluzorno, dopolnjujejo elektronski instrumenti. Skupina navideznih nasprotij je odlična sinteza agresije in zasanjanosti, hitre in počasne ter električne in elektronske glasbe. 

Nekaj po deseti uri se je na odru pred le nekaj deset obiskovalci predstavila skupina Mit, znana po preigravanju modnega metal “groove” formata. Poleg avtorskih komadov so “Mitovci” sicer maloštevilnim obiskovalcem postregli tudi z nekaterimi znanimi tujimi priredbami. Energičnega in na trenutke poskočnega frontmana skupine dopolnjujeta izvrstna kitarista, ki znata biti tako groba in neusmiljena kot neverjetno melodična. Peterico dopolnjujeta basist in bobnar, ki z ritmiko upravičujeta ime skupine.

Skupina Mit med nastopom
Skupina Mit med nastopom

Osrednja skupina letošnjega Struna festa, Hladno pivo, je na oder stopila nekaj minut pred polnočjo. Hrvaška punk-rock skupina, ki letos obeležuje 25-letnico delovanja, je po grobi oceni pred oder privabila kakšnih 150 oboževalcev. Skupina je nase prvič resno opozorila pred dvajsetimi leti s prvencem Džinovski, na katerem so nahajajo številni ponarodeli hiti (Bubašvabe, Pjevajte nešto ljubavno, Sarma). Z leti je skupina svoj fun punk stil nadgradila s poskočnimi ska ritmi, prepletom countryja, heavy metala, folka in jazza.

Na svoj račun so prišli navdušenci nad skupino Hladno pivo
Na svoj račun so prišli navdušenci nad skupino Hladno pivo

Hladno pivo so z leti postali ena najprepoznavnejših in zvenečih imen hrvaške rock scene, o čemer najzgovornejše pričajo razprodani koncerti in turneje na območju bivše Jugoslavije, odlično so bili sprejeti tudi v Nemčiji in Avstriji. V četrtstoletni zgodovini so izdali lepo število studijskih albumov, organizirali koncertne turneje, bili stalnica večjih evropskih festivalov. Ob vsem naštetim se ponašajo s koncertiranjem z mnogimi skupinami svetovnega merila (nazadnje z Green Day).

Skupina je izvrstno nastopila tudi v podčetrteški športni dvorani in sicer maloštevilni publiki še enkrat več dokazala svojo glasbeno veličino in bogate izkušnje. Žal pa je na pol prazna dvorana dajala vtis, kot da gosti malo znano oz. nepoznano glasbeno skupino, za katero preprosto ni dovolj zanimanja. Tudi navdušenje nad številom obiskovalcev, ki so se “nastanili” kar pred dvorano, kjer so se po svoje zabavali do konca prireditve, je ob pogledu na slab obisk koncerta kaj hitro zbledelo. 

 

Po koncertu skupine Hladno pivo je za zabavo skrbel DJ GT. Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na letošnjem Struna festu.

Ne spreglejte:
Najcenejše vstopnice za ŠOK s Parnim Valjakom, Mi2 in Zebra Dots (klik!)

t/f: Egon Horvat