Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stres ni več nadškof – spremembe na vrhu seznama najvplivnejših na območju


 

Zaradi vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije in posledično velikih učinkov na podjetja iz portfelja, kakor tudi na vlagatelje, sta na predlog Svetega sedeža v sredo odstopila ljubljanski in mariborski nadškof, Anton Stres in Marjan Turnšek.

Stres je bil na naši lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja za leto 2012 na 2. mestu. Nekdanji ljubljanski nadškof je 1. mesto sicer zasedal za leti 2010 in 2011. Za leto 2012 je bil na prvem mestu Vinko Gorenak, a medtem ni več minister za notranje zadeve. Za leto 2009 je bil na prvem mestu Aleksander Svetelšek, ki ni več na položaju vodilnega v Petrolu.

Oba klerika sta ob odstopu, v nasprotnem primeru bi ju papež Frančišek najverjetneje odstavil, zanikala krivdo. Na drugi strani je npr. Marko Golob iz Odbora za pravično družbo pozval Cerkev, naj izplača upnike iz svojega premoženja, četudi bi zato morala prodati premoženje, ki ni potrebno za izvajanje verske dejavnosti.

Mariborska nadškofija, ki ima 27 milijonov evrov neposrednega dolga, bo to premoženje tudi izgubila, saj je z njim zavarovan omenjeni kredit.

Izgube Zvonov, v katerih je bila Mariborska nadškofija posredni lastnik, pa se bodo poplačevale iz prodaje delnic, ki so jih zasedle banke, vendar je njihova vrednost precej nižja od vseh terjatev upnikov. Zato ti verjetno ne bodo nikoli poplačani.