Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Romarje na sv. Roku nagovorila mag. Božo Rustja in murskosoboški škof dr. Peter Štumpf (foto in video)


Véliki šmáren (vélika máša, vélika gospójnica oz. praznik Marijinega vnebovzetja) je praznik, ki ga kristjani praznujejo 15. avgusta in je posvečen Kristusovi materi Mariji. Slednja z vnebovzetjem, najstarejšim Marijinim praznikom, simbolno sporoča, da pristno teženje za napredek v dobrem v zemeljskem življenju lahko prinese večno življenje. Slovesnosti ob največjem prazniku, posvečenem Mariji, so se verniki od blizu in daleč udeležili pri sv. Roku nad Šmarjem pri Jelšah.

Praznik Marijinega vnebovzetja je med najstarejšimi Marijinimi prazniki, prve omembe tega praznika segajo že v 4. stoletje po Kristusu. Dogmo oz. versko resnico o Marijinem vnebovzetju je leta 1950 razglasil papež Pij XII. S tem je papež dodatno poudaril, da Devica Marija ni bila po smrti podvržena telesnemu trohnenju, temveč gre za njeno zmagoslavje nad smrtjo, ko je po zgledu sina Jezusa Kristusa dosegla nebeško slavo.

Letošnje slovesnosti ob Marijinem prazniku se je udeležilo nekoliko manj romarjev in obiskovalcev kot pretekla leta
Letošnje slovesnosti ob Marijinem prazniku se je udeležilo nekoliko manj romarjev in obiskovalcev kot pretekla leta

Marijinemu vnebovzetju so posvečene številne cerkve pri nas in po svetu. Slovenski škofje vsako leto ob velikem šmarnu obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji. Verniki tako letos obhajajo 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Mariji ter obnavljajo posvetitev in izročitev Mariji iz leta 1992, ko so ves slovenski narod ponovno posvetili Mariji.

mag. Božo Rustja
mag. Božo Rustja

Letošnji slovesni praznik Marijinega vnebovzetja pri sv. Roku, ki se ga je sicer udeležilo nekoliko manj vernikov kakor pretekla leta, je minil v znamenju darovane maše in nagovora urednika revije Ognjišče mag. Boža Rustje. Slednji je najprej izpostavil problem, s katerim se srečujejo duhovniki oz. kateheti v zadnjih letih in sicer s problemov mladih, ki po zakramentu birme kaj hitro pozabijo na cerkev, izberejo si pot življenja, ki je dostikrat popolnoma drugačna od začrtane poti. Kot da bi izgubili smisel za dobro.

Mag. Rustja je v nagovoru zbranim podal razlago prebranega berila iz knjige Razodetja, med drugim je izpostavil tudi probleme in krizo, s katerimi se v zadnjih letih spoprijema predvsem slovenska Cerkev. Celotni nagovor smo posneli in mu lahko prisluhnete v prvem video posnetku na dnu članka.

škof dr. Peter Štumpf
škof dr. Peter Štumpf

Danes dopoldne, na god sv. Roka, pa je vernike in romarje pri sv. Roku nagovoril murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je po pozdravu vsem zbranim izpostavil, da je pri sv. Roku nad Šmarjem pri Jelšah tretjič v življenju. Nato je predstavil življenje svetnika, zavetnika te romarske cerkve nad Šmarjem. Tudi škof je izpostavil probleme in krizo, s katerimi se Cerkev spopada in dodal, da se je Cerkev v vsej svoji zgodovini spopadala s številnimi krizami, ki jih je s časoma uspešno prebrodila. 

Za odličen zgled je škof izpostavil papeža Frančiška, skromnega človeka, ki je bil 13. marca 2013 na konklavah izvoljen za papeža. Argentinski rimskokatoliški duhovnik italijanskega rodu je po besedah škofa resnični zgled pravega vernika, ki gre nasproti konkretnemu človeku, je z njim solidaren in z njim deli uboštvo. S tem in številnimi drugimi gestami naj bi papež Frančišek na novo osmislil duhovniško službo in pokazal, da duhovnik in tudi škof s svojim posvečenjem ne prenehata biti to, kar sta sprva bila – diakona, služabnika ljudem. Frančišek torej nakazuje jutrišnjo podobo Cerkve v svetu. V prvi vrsti Cerkev, ki bo služila ljudem v stiski, grešnikom in pomoči potrebnim. To bo Cerkev, ki bo svobodna in v kateri bodo najpomembnejši osebni odnosi. Dostojanstvo človeka se bo merilo drugače kot z družbenim, političnim in socialnim položajem.

 

Seveda smo tudi nagovor murskosoboškega škofa posneli in mu lahko prisluhnete v drugem video posnetku. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na sv. Roku 15. in 16. avgusta.

 

 

v/t/f: Egon Horvat