Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na pot “Od gorce do gorce” se je podalo 400 pohodnikov (foto in video)


Zadnja junijska sobota je že devetič bila “rezervirana” za tradicionalni pohod Od gorce do gorce, ki ga vsako leto organizirajo TD Skriti biser Sladka Gora, Občina Šmarje pri Jelšah, TIC Šmarje pri Jelšah in PGD Sladka Gora. Iz leta v leto vse bolj množično obiskan dogodek prirejajo v času praznika občine Šmarje pri Jelšah in je prava dodana vrednost praznovanju. Letos se je po prvih ocenah pohoda udeležilo več kot 400 pohodnikov.

Pohodniška pot je krožna in vodi od Doma krajanov in gasilcev Sladka Gora po razgibanem terenu med vinogradi do številnih gorc, pohodniki pa si med pohodom lahko ogledajo številne znamenitosti in uživajo v prostranosti pokrajine na razglednih točkah. Tudi letos je bila ponudba kar desetih vinogradnikov in vinarjev, ki so posebej za to priložnost za pohodnike pripravili številne degustacije žlahtne kapljice, gospodinje pa kulinarične dobrote domače kuhinje, odlična in je več kot zadovoljila domala vse pohodnike.  

Pohodniki so se pričeli na zbirnem mestu zbirati v poznih jutranjih urah, v prijetnih, za ta letni čas kar malce nizkih temperaturah, kjer so prejeli spominske majice, načrt poti in pohodne palice. Tam sta jih nagovorila župan občine Šmarje pri Jelšah Jožef Čakš in predsednica TD Skriti biser Sladka Gora Majda Jurše. 

 

Kmalu po 9. uri je glavnina pohodnikov krenila proti sladkogorski cerkvi, ki je ta dan bila odprta za ogled. Pot jih je naprej vodila mimo obnovljene Fidlerjeve kapele do prve postojanke, Cahonove domačije, kjer so se lahko okrepčali z domačim pecivom in žlahtno kapljico, ogledali pa so si lahko tudi razstavo starega orodja in izdelavo vinskih sodov. Domač kruh, narezki domačih mesnin in odprta vina so pohodnike čakali na drugi postojanki, v Šebatovi gorci. Podobno okrepčilo je pohodnike čakalo tudi na tretji postojanki, na Potiskovi domačiji, od koder jih je pot vodila na pečenega odojka v Andrejevo gorco

Ob 12. uri so se pohodniki lahko udeležili bogoslužja v cerkvi sv. Mihaela, nato pa so krenili k Slavku Jeriču, kjer so si lahko ogledali prikaz slikanja, slikarsko razstavo, kupili pa so lahko tudi številne praktične spominke. Bograč, odojek in ponudbo iz žara so pripravili v Majcnovi gorci, od koder so pohodniki krenili proti Čebularjevi gorci, od tam proti Smoletovi gorci, pohod pa so zaključili v Juršetovi gorci

 

Pohodniki so uživali v prijetnem toplem vremenu, ves čas pa jih je spremljala glasba harmonike, ki je zagotovo prispevala k trdnejšem koraku in dobri volji, ki je na pohodu nikakor ni manjkalo.

Pred kamero smo povabili predsednico TD Skriti biser Majdo Jurše, ki nam je zaupala nekaj podrobnosti v zvezi z 9. pohodom Od gorce do gorce in napovedala jubilejnega, desetega, ki ga bodo na malce poseben način izvedli naslednje leto. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku.

 
v/t: Egon Horvat
foto: Digital studio in Egon Horvat