Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podpis pogodbe za izvedbo projekta Turistično kolesarska steza ob Slivniškem jezeru – 1. faza


Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je včeraj na t.i. Ramni plaži ob Slivniškem jezeru podpisal z na javnem razpisu izbranim izvajalcem del, samostojnim podjetnikom Antonom Kladnikom iz Gorice pri Slivnici, ki bo v prihodnjem obdobju urejal del turistično-kolesarske steze ob Slivniškem jezeru.

Kot je uvodoma poudaril župan Diaci, je Slivniško jezero v dolgoročni perspektivi občine in lokalne skupnosti ter potencialnih ponudnikov prepoznano kot destinacija, ki bi lahko pritegnila različne populacije obiskovalcev. Jezero, ki je sicer umetnega nastanka, je v desetletjih izoblikovalo svojstveni naravni in deloma celo zaščiteni naravni habitat, hkrati je s svojo atraktivnostjo lokalnemu območju KS Slivnica pri Celju izoblikoval pomembno prepoznavnost. Jezero kot takšno že predstavlja izjemno privlačnost za ribiče, rekreativcem je okolje zelo atraktivno, a trenutno nekoliko manj dostopno, kažejo se možnosti družinskega turizma. Dolgoročna vizija razvoja potencialov, ki jih nudi Slivniško jezero, je s strani občine prepoznana, prav tako iščemo povezave z Razvojno agencijo Kozjansko in možnosti za nadaljnje projekte. Gotovo je zagotavljanje osnovne infrastrukture korak v pravo smer, vsekakor računamo tudi na iniciativo zasebnih investitorjev,«je med drugim povedal Diaci.

 

Omenil je še lanske pridobitve – pred slabim letom dni je namreč s skupnimi močni uspelo urediti ponudbo na ožjem območju ob nabrežju Slivniškega jezera. Ramna – Janja Polenšek s.p. namreč po daljšem obdobju omogoča na tem območju gostinsko ponudbo, pri čemer sta Občina Šentjur in KS Slivnica pri Celju s sofinanciranjem pomagali pri ureditvi in parkirišča (občina) in sanitarne enote (KS).

Podpisa pogodbe so se med drugim udeležili tudi direktorica RA Kozjansko mag. Andreja Smolej, podpredsednik KS Slivnica pri Celju Andrej Hostnik, predstavnik TD Gorica pri Slivnici Dušan Polenšek in predstavnik Ribiške družine Voglajna Janko Plahuta.Občina Šentjur se je s to investicijo prijavila na javni poziv Lokalne akcijske skupine »Od Pohorja do Bohorja« za oddajo predlogov projektov za izvajanje Lokalne strategije v letu 2012 in bila na razpisu uspešna, saj je pridobila sofinanciranje investicije v višini 40.000 evrov.

Opis investicije

Osnovni namen investicije je ureditev dela turistično kolesarske ceste ob Slivniškem jezeru na odseku Zgornji Rakitovec – Tratna. Obravnavan je del ceste, ki se odcepi od križišča z javno potjo Tratna – Ribiški dom in sicer v dolžini 600 metrov, ki so trenutno v makadamski izvedbi. Z ureditvijo obstoječe makadamske ceste z asfaltno prevleko se bo izboljšala prevoznost za kolesa.

Vrednost pogodbenih del znaša 79.442,25 evrov (z DDV).

Na javnem razpisu je bil izbran kot najugodnejši izvajalec za gradnjo NIZKE GRADNJE ANTON KLADNIK s.p., Košnica 22, Gorica pri Slivnici. Strokovni nadzor izvaja GINS d.o.o., Preložnikova ulica 4, 3212 Vojnik.

Izvajalec bo z deli začel takoj po podpisu pogodbe, za zaključek del je predviden 31. avgust 2013.

 

 

Namen investicije

Občina v svojem dolgoročnem razvojnem programu in programu razvoja turizma jasno opredeljuje smernice razvoja turizma na območju Slivniškega jezera kot enemu izmed nosilnih turističnih vsebin v prihodnosti.

Sedanja povezava okrog Slivniškega jezera je na tem odseku v makadamski izvedbi in poteka v klancu. Ker je odvodnjavanje ceste neustrezno urejeno, je po vsakem dežju cesta poškodovana (odnos gramoza), kar onemogoča oziroma odvrača kolesarje. Z izboljšanjem prevoznosti za kolesa bo območje privabilo še več kolesarjev in pohodnikov, ki se želijo gibati v neokrnjeni naravi okrog Slivniškega jezera.

Interes za ureditev najbolj kritičnega dela makadamske povezave so izrazili tako domačini, rekreativni kolesarji, kot tudi podjetje, ki skrbi za jezero in ribiče.

Izvedba projekta bo pozitivno prispevala k izboljšanju turistične infrastrukture, dvignila raven kakovosti življenja lokalnim prebivalcem in privabila nove goste; ribiče, kot rekreativne kolesarje in pohodnike. Projekt daje možnost vključitve vsem posameznikom in družbenim skupinam in bo prispeval k ohranitvi delovnih mest ter širitvi podjetniških priložnosti v lokalnem okolju.

 

*na sliki Anton Kladnik in Marko Diaci; t: Občina Šentjur