Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobrodošlica Hrvaški v EU tudi na mejnem prehodu Rajnkovec – Mali Tabor (foto in video)


S 1. julijem 2013 je Republika Hrvaška postala 28. članica Evropske unije, kar tako za našo regijo in celotno Slovenijo ter Hrvaško pomeni nove priložnosti, lažjo prodajo na obeh trgih, manj gneče na mejnih prehodih, cenejše telefoniranje in številne druge prednosti. Prvi dan članstva Hrvaške v EU je Občina Rogaška Slatina v sodelovanju z Občino Hum na Sutli obeležila s prireditvijo – Dobrodošlica Hrvaški ob vstopu v Evropsko unijo in sicer na mejnem prehodu Rajnkovec – Mali Tabor.

Prireditve so se poleg župana mag. Branka Kidriča udeležili tudi načelnik Občine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, namestnica ministra za kmetijstvo R Hrvaške Snježana Španija, člani Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina, podžupan občine Rogaška Slatina Martin Kidrič, načelnik mesta Pregrade Marko Vešligaj, člani Občinskega sveta Občine Hum na Sutli ter krajani obeh obmejnih občin.

 

V bogatem kulturno-družabnem programu, ki se je odvijal na hrvaški strani, so poleg Godbe na pihala Steklarna Rogaška Slatina in Godbe na pihala “Vetropack Staža” iz Huma na Sutli, ki sta skupaj zaigrali slovensko, hrvaško in evropsko himno, sodelovali še otroci Otroškega vrtca “Balončica” Hum na Sutli, harmonikarji Glasbene šole Simona Plemenitaša iz Rogaške Slatine, člani ročnih možnaristov s Huma na Sutli in ročni možnaristi Društva vinogradnikov Rogaška.

Za družabni del prireditve pa so poskrbeli člani Društva vinogradnikov Rogaška Slatina, Združenje vinogradnikov in kletarjev “Humska kapljica”, članice Društva Gaja Rogaška Slatina in Turistična skupnost Hum na Sutli

Kot se spodobi, so prisotne nagovorili župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, načelnik Občine Hum na Sutli Zvonko Jutriša ter župan Krapinsko-zagorska županije Željko Kolar. Vsi omenjeni menijo, da ima vstop Hrvaške v EU več prednosti kot slabosti, predvsem kar se tiče medsosedskih odnosov. Slednji so bili vse od razpada nekdanje skupne republike, predvsem politično, ohlajeni, na trenutke celo malce skrhani. Po besedah mag. Kidriča bi lahko 22-letno obdobje razdelili na tri obdobja. Najbolj je izpostavil prav prvega, ki je trajalo 12 let, in bi naj bilo nekje najtežje, ko so korak za korakom vzpostavljali mejni prehod za mejni promet Rajnkovec – Mali Tabor. Po besedah mag. Kidriča je to bil čas vlaganja ogromnih naporov in časa, da je naši Vladi “dopovedal”, kako je meja zarezala ne le v srca ljudi na obeh straneh meje temveč tudi v medsosedske odnose, oteženo je bilo prečkanje meje, še posebej na območju, kjer je potekala ponedeljkova dobrodošlica. 20. marca 2003 pa je bil mejni prehod odprt, vzpostavljen je bil režim, ki je trajal dobrih 10 let.

Ob tej priložnosti je mag. Kidrič med drugim pohvalil tudi delo policistov na meji, ki so ves ta čas skrbeli in znali prisluhniti tistim, ki so dnevno prečkali ta mejni prehod. Svoj nagovor, ki mu lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku, je zaključil z željo po nadaljnjem dobrem sodelovanju tako z občino Hum na Sutli kot na državni ravni ter s stiskom roke načelniku Občine Hum na Sutli Zvonku Jutriši.

mag. Branko Kidrič, Zvonko Jutriša in Željko Kolar ter simbolični stisk roke župana Rogaške in načelnika Huma na Sutli
mag. Branko Kidrič, Zvonko Jutriša in Željko Kolar ter simbolični stisk roke župana Rogaške in načelnika Huma na Sutli

Seveda je prisotne pozdravil tudi Zvonko Jutriša, načelnik Občine Hum na Sutli, ki je med drugim izrazil veselje nad dogodkom, ki je ponovno simbolično združil krajane obeh obmejnih občin. Po besedah Jutriše je prebivalce krajev na obeh straneh Sotle skozi stoletja povezovala vez prijateljstva in sodelovanja, ki ju pa niti fizična meja med državama ni izničila. S skupnim “jezikom” in skupnimi napori so v zadnjih 22 letih rešili marsikatero oviro, ki jo je prinesla meja med državama.

Zahvalil se je županu mag. Kidriču, pobudniku srečanja, in zaželel čim več skupnega sodelovanja, dobrih medsosedskih odnosov, državljanom Republike Hrvaške pa čim več uspelih in realiziranih priložnosti, ki se z vstopom v EU odpirajo Hrvaški.

Pozdravne besede je obiskovalcem namenil tudi Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, ki je prav tako, kot sta to pred njim izpostavila mag. Kidrič in Zvonko Jutriša, izrazil željo po skupnem sodelovanju in dobrih odnosih, državljanom Hrvaške pa smelo gledanje v prihodnost. 

Po nagovorih je sledilo druženje ob žlahtni kapljici in kulinaričnih dobrotah. 

 

Ob vsem skupaj je na mestu dodati, da meja med državama še naprej ostaja zunanja schengenska meja. Do priključitve Hrvaške v schengensko območje način vstopa v prostor še naprej ureja schengenski zakonik. Slovenska policija bo tako še naprej izvajala vse naloge njenega varovanja, ljudje pa bodo na obeh straneh meje še naprej videvali skupne mešane patrulje slovenskih in hrvaških policistov. Potnik se bo sicer odslej pri prehodu meje ustavil le enkrat, na enem od mejnih prehodov, kjer bosta slovenski in hrvaški policist mejno kontrolo opravila skupaj.

Za lastnike, ki imajo nepremičnine na obeh straneh meje, so zapornice na tako imenovani zeleni meji še vedno zaprte. Režim torej ostaja nespremenjen, prehod pa je možen le s ključem ali šifro za odpiranje zapornice, ki sta dodeljena na podlagi posebnega dovoljenja.  

Več o novitetah in spremembah za občane, ki so se pojavile z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo, lahko preberete na tej povezavi (klik!).

Vabljeni k ogledu video posnetka nagovorov župana občine Rogaška Slatina mag. Branka Kidriča in načelnika Občine Hum na Sutli Zvonka Jutriša. Prav tako pa si lahko ogledate galerijo fotografij (klik!), posnetih na dogodku. 

 
v/t/f: Egon Horvat