Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobrinska noč v znamenju lepega vremena, izbora naj pršjače in vleke vrvi (foto in video)


Minulo soboto, ko je temperatura narasla krepko čez 30o C, se je v Dobrini odvila že 17. Dobrinska noč. Organizator, društvo za razvoj kmetijstva,turizma, športa, storitev in ohranjevanje kulturne dediščine, Društvo Izviri Dobrina, je tudi letos pripravil bogat in zanimiv program, zaokrožen z večerno zabavo z ansamblom Simona Gajška.

Društvo Izviri Dobrina že 17 let, vse od ustanovitve, organizira prireditev Dobrinska noč z bogatim kulturnim programom, nastopom folklornih skupin, športnimi igrami vleke vrvi, razstavno-prodajnim kotičkom društva, kulinarično ponudbo društva kmetic Mavrica, izborom najboljše kozjanske pršjače, kuhanjem enolončnice sosednjih društev ter poletom jadralnih padalcev iz Žusma. Prireditev vsako leto spremlja tudi bogat srečelov in veselica. 

Letošnja Dobrinska noč bila po zaporednih treh letih slabega vremena potekala v sončnem, celo prevročem vremenu. Prizorišče, novo športno igrišče pri gasilskem domu Dobrina, je zaživelo že ob 15. uri z ocenjevanjem za “naj pršjačo”, preprost prigrizek okrogle oblike, ki se ga na lesenem loparju na hitro speče v krušni peči. Pršjačo so naši predniki pekli ob številnih priložnostih, namen ocenjevanja (ocenjevali so kar 16 pršjač) pa je med drugim tudi ohranjanje starih običajev. Vse pršjače so lahko poskusili obiskovalci Dobrinske noči.

Dobitnice priznanj za pršjače
Dobitnice priznanj za pršjače

Kmalu po 17. uri pa so se na prizorišču pričeli za vleko vrvi ogrevati tekmovalci petih ekip. V vleki so se pomerile ekipe Štrki, Prekmurski Štrki, Kolovrat, Peče in Dobrina. Ekipa Svetega Štefana pa je bila po pravilih tekmovanja zaradi prevelike skupne teže tekmovalcev diskvalificirana. V vleki vrvi je zmagala domača ekipa, ki pa se je morala za zmago zelo potruditi, saj so bile ekipe dokaj izenačene. Posnetek vleke vrvi so lahko ogledate v enem izmed spodnjih video posnetkov.

 

Po vleki vrvi je predsednik Sveta KD Dobrina Srečko Krajnčan skupaj s predsednico in glavno gonilno silo Društva Izviri Dobrina Danico Recko podelil priznanja in razglasil “naj pršjačo” za leto 2013, ki jo je spekla Mira Rupnik. Sledil je prelet jadralnih padalcev, v tem času pa so kuharju iz Šentilja pri Velenju skuhali šaleško enolončnico.

Pred koncem uradnega dela so podelili še pokale in priznanja ekipam, ki so se pomerile v vleki vrvi, nato pa so se obiskovalci zavrteli v ritmih ansambla Simona Gajška. Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na 17. Dobrinski noči, v spodnjem video posnetku pa lahko prisluhnete izjavi predsednice Društva Izviri Dobrina Danici Recko ter si ogledate video insert vleke vrvi.

 

 

 

 

v/t/f: Egon Horvat