Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z ogleda miniature srednjeveškega gradu


Po dolgotrajnem deževju je minuli četrtek le posijalo sonce in v okviru Tedna vseživljenjskega učenja je Ljudska univerza Šentjur organizirala ogled miniature srednjeveškega gradu v Vrbnem, kamor so se lahko obiskovalci odpravili kar peš.

Kratek sprehod iz centra mesta in že so bili na vratih družine Tofant, kjer sta jih prijazno sprejela zakonca – graščaka z Vrbnega. Če ob vožnji skozi Vrbno pogledaš grad, se zdi res miniatura, a vsi obiskovalci so si bili enotni, da je pravi grad v malem in to je bilo presenečenje za vse – takoj, ko so stopili za družinsko hišo.

Jože Tofant je v svojem velikem navdušenju nad Celjskimi grofi preučil njihovo zgodovino, njihovo rodbino in tudi njihove posesti. Kot izvrsten poznavalec se je pred leti lotil gradnje miniature gradu germanskogotske oblike iz XIV. oz. XV. stoletja, ki jo je postavil v oziroma na živo skalo. Iz prvotne kleti je postopoma nastajal grad, ki je zahteval veliko truda, dela in tudi financ. Zdajšnja miniatura vabi v več prostorov, spodaj je večnamenska soba, opremljena z viteškimi oklepi, više pa Hermanova okrogla soba in galerija. V galeriji so risbe gradov širšega območja, plemiški rodovniki, zemljevidi celjske države in še veliko druge literature.

Že v večnamenskem prostoru so imeli obiskovalci možnost slišati marsikaj zanimivega iz življenja Celjskih in si ogledati njihove podobe. Gostitelj se je izkazal z neizmerno zakladnico znanja in kot se je izkazalo, ga je skoraj nemogoče spraviti v zadrego s podvprašanji. Pozna tudi podrobnosti in veliki večini neznana dejstva zgodovine Celjskih in za svoje delo je dobil priznanje Pokrajinskega muzeja Celje. Grofje Celjski so tako še vedno živi v pripovedovanju njihovih zgodb. Za masivno okroglo mizo, ob številnih zgodovinskih predmetih in pod lesenim lestencem je takšna pripoved toliko bolj resnična.

Kot so bili obiskovalci na začetku presenečeni nad velikostjo gradu, tako so bili ob zaključku ogleda zadovoljni nad slišanim in videnim. Še več, zanimivost bi želeli deliti še s kom, zato so se dogovorili, da bodo naslednjič pripeljali tudi svoje goste ali obiske. Lepo je spoznati koga, ki počne to, kar ga veseli in zanima, nekoga, ki sledi svojemu srcu – tak človek svoje veselje in znanje zlahka prenese tudi na druge.

A. P.