Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini odvrteli slavnostno premiero filma IZHOD (foto,video)


Minulo soboto je bilo v Kulturnem centru Rogaška Slatina prav posebno vzdušje, saj so prvič v tej kinodvorani odvrteli slovenski film Izhod, v katerem ima glavno vlogo šmarčan Aljoša Kovačič. 

Po besedah režiserja Dejana Baboska je film nastajal s produkcijo in vsemi ostalimi pripravami 7 let, od tega sta bili 2 leti trdega dela, v vsem tem času pa so bili vsi, ki so sodelovali pri njem, deležnih dobrih in slabih dni, vendar ko danes pogledajo nazaj, vidijo seveda samo dobre. Režiser in scenarist Babosek je znan predvsem po režiji več kot 150 videospotov domačih izvajalcev, kot so Tinkara Kovač, Trkaj, Make up 2 itd. 

Producentka Mojca Štrajher je po ogledu filma povedala, da so občutki, ki jo obdajajo ob gledanju njihovega skupnega dela, neopisljivi, sploh ko se zaveš, da je na nek način del tebe. 

“Vladati sam sebi je najvišja oblast”, je rekel Aljoša Kovačič in dodal, da se sporočilo filma dotika vsakega posameznika z dejstvom, da ni rešitev v nerganju, jamranju in smiljenju samemu sebi, ampak v povezanosti med ljudmi in skupnim delom. 

Akcijska komedija, ki govori o štirih prijateljih – Petru, Lari, Sari in Andreju, prijateljih naveličanih vsakdanjega rutinskega življenja. Odločijo se, da hočejo narediti iz sebe nekaj več oz. se odmakniti kapitalističnemu svetu in zaživeti na samotnem tropskem otoku. Hoteli so uporabiti denar, ki ga je eden izmed njih naložil v banko, vendar se prav hitro izkaže, da tega denarja, zaradi ponaverbe direktorja banke, ni več. Njihov bes in jeza jih vodita do načrta, kako ga bodo dobili nazaj. To jim lahko uspe le z ropom in zanj se tudi odločijo. Po vseh pripravah, različnih načrtih, premišljenih dejanjih, končno pride ta dan D, vendar se na njihovo nesrečo tam znajde še ena roparska skupina, ampak jih tudi oni ne ovirajo. 

Policija obkoli banko in s tem se začne prava politična satira, saj se glavni štirje roparji odločijo, da bodo spremenili vodilne v ministrstvu in že se minister za finance pod ukazom sprehaja pred banko, ostali pa na njihovo zahtevo odstopijo. Pobeg jim uspe in nikoli jih noben državni organ ne najde. Le čez nekaj let se Peter, eden izmed njih, odloči za predajo, kjer v Sloveniji odsedi 7 let, potem pa postane uspešen pisatelj. Konec filma nas pripravi k razmišljanju o samem sebi s Petrovimi besedami: “Vsi iščejo izhod. Jaz sem svojega našel, pa vi?” 

 

Spodaj si lahko ogledate pogovor z glavnim igralcem Aljošo, režiserjem Baboskom in producentko Mojco Štrajher.

 

t/f/v: ŠR