Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitev raziskovalnih nalog na OŠ Šmarje pri Jelšah (foto, video)


Letos je že kar 26. šolsko leto zapored, odkar učenci na OŠ Šmarje pripravljajo raziskovalne naloge. Tudi letos je bilo tako. Predstavili so jih minulo sredo v zbornici njihove OŠ. Tokrat so bile izdelane 3 naloge, pri katerih je sodelovalo 7 učencev iz 8. in 9. razreda. 

Raziskovalna dejavnost je prisotna med šmarskimi osnovnošolci že od daljnega leta 1986. Prvo so izdelali učenci s takratnim učiteljem fizike mag. Karlom Šmigovcem, do danes pa je vseh nalog, izdelanih na tej OŠ že kar 93. 

Predstavitev, ki jo je tudi letos vodila Zlatka Pilko, je ponavadi bila v šmarskem Kulturnem domu, ker pa je trenutno v fazi rekonstrukcije, so lokacijo prestavili kar v zbornico Osnovne šole. 

Pri prvi predstavljeni raziskovalni nalogi so sodelovale Tina Šraml, Katarina Rumpf in Kristina Zidar, učenke 9. razreda pod mentorstvom Radota Jurjeca, ki so pod naslovom “Pravilna telesna drža” iskale odgovore in vzroke za bolečine v hrbtenici in rešitve, s katerimi bi jih odpravile. 

Drugo z naslovom “Šolanje in poklicna pot nekdanjih učencev s posebnimi potrebami na OŠ Šmarje pri Jelšah” je sama izdelala Gaja Margita Štiglić s pomočjo mentorice Aljoše Vodeb, v njej pa se je spopadala z dejstvi, ki so ji jih povedali 4 nekdanji učenci OŠ Šmarje s posebnimi potrebami. Poudarila je, da je bila ravno šmarska Osnovna šola ena izmed prvih v Sloveniji, ki je izšolala gibalno oviranega posameznika.

“Vodna učna pot” je bil naslov tretje naloge, ki so jo izdelali bivši učenci podružnične šole Mestinje, osmošolci Erika Fišer, Aleksandra Pepevnik, Jaka Turk in Blaž Jančič s pomočjo mentoric Marije Kuraj in Romane Kocijan. Njihova naloga je sodelovala še na Heliosovem natečaju, ki se bori za ohranjanje čistih naravnih voda, tam pa je bila izbrana med prve štiri najboljše. 

Za glasbeno popestritev je poskrbel Gregor Vizjak s harmoniko in pevka Andreja Kovačič s Patricijo Misja na kitari.  

Med pomembnimi govorniki nista manjkala niti sam šmarski ravnatelj Stanko Šket in župan občine Šmarje Jože Čakš. Oba sta izrazila velik ponos na pogumne in uspešne učence, ki se, kljub vsem obveznostim v šoli, še vedno odločijo za dodatno delo v smislu raziskovanja. 

 

V spodnjem posnetku lahko prisluhnete glasbenim točkam in pogovoru s tremi mladimi raziskovalci –  Galo Margito Štiglić, Tino Šraml in Blažem Jančičem, ki so se predstavili vsak s svojim raziskovalnim delom.

  

Več fotografij si oglejte v naši bogati fotogaleriji.

t/f/v: ŠR