Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Krožišče v Tekačevem tudi uradno predano namenu, v kratkem pričetek del na rogaški obvoznici (video)


V sredo, 19. junija, je potekalo slavnostno odprtje že 7. krožišča v občini Rogaška Slatina, trikrakega krožišča Tekačevo. Slednje je potekalo v sklopu programa posodobitve cestne infrastrukture na zunanji obvoznici in odpravi nevarnih prometnih točk v občini, za kar si Občina Rogaška Slatina prizadeva že vrsto let. Slavnostni trak sta prerezala župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in direktor Direkcije za ceste RS mag. Gregor Ficko.

Ureditev novega krožnega križišča z zunanjim premerom 34 metrov in premerom notranjega otoka 20 metrov, v katerem je stilizirana trikraka steklenica, ki poleg simbolnega pomena (mineralna voda in steklo) nakazuje smeri vožnje, je zajemalo tudi ureditev hodnikov za pešce in kolesarske steze na območju krožišča, ureditev odvodnjavanja, komunalnih vodov, javne razsvetljave in vertikalne ter horizontalne signalizacije. V sklopu projekta je bila dodatno izvedena še protihrupna ograja na priključku v krožišču in podaljšan hodnik za pešce do priključka za naselje Kamna Gorca.

Ob novem krožišču je bilo kljub vročini poskrbljeno tudi za bogat spremljevalni program
Ob novem krožišču je bilo kljub vročini poskrbljeno tudi za bogat spremljevalni program

Skupna vrednost celotnega projekta, ki je poleg omenjenega vključeval še nakup zemljišč, izdelavo tehnične dokumentacije, gradbeno-obrtniška dela in nadzor, je znašala 520.000 evrov, vrednost izvedenih gradbenih del pa 443.000 evrov. Delež Občine Rogaška Slatina je znašal 13% celotne investicije, kar skupaj znese 66.000 evrov. 

Predstavitev dveh projektov: ureditev glavne državne ceste G2-107 in izgradnja pločnika na odseku zunanje obvoznice 

Pred uradnim odprtjem krožišča Tekačevo sta v sejni sobi Občine Rogaška Slatina župan mag. Branko Kidrič in direktor Direkcije za ceste RS mag. Gregor Ficko predstavila dva projekta – ureditev odseka glavne državne ceste G2-107 in izgradnjo pločnika ob zunanji obvoznici na odseku Irje-Cerovec. Oba projekta se nanašata na povečanje varnosti in pretočnosti na zunanji obvoznici v Rogaški Slatini.

Mag. Branko Kidrič je predstavil vsebino in ključne informacije obeh projektov, ki se bosta izvajala na obvoznici, ki je bila zgrajena pred tremi desetletji. Rekonstrukcija zunanje obvoznice med poslovno cono Negonje in Irjem bo razdeljena na tri etape. Prva etapa bo zajemala ureditev kritičnega odseka med industrijsko cono Negonje in priključkom Prvomajske ulice, ki predstavlja novo vpadnico v Rogaško Slatino. Obvoznica namreč na tem delu izgublja status ceste izven naselja, mešata se tranzitni promet na obvoznici in komunikacija centra z industrijsko cono.

V prvi etapi bo na celotnem območju trase vzpostavljen dodatni prometni pas, namenjen levim zavijalcem. Uredili bodo javno razsvetljavo, hodnik za pešce ter navezavo z novim prehodom za pešce na obstoječi hodnik za pešce ob desni strani Prvomajske ulice. Križišče Prvomajske ulice z zunanjo obvoznico bodo višinsko in situativno prilagodili, preuredil pa se bo režim bencinskega servisa v enosmernega.

Glavni akterji pri snovanju projektov, ki bodo zaživeli še letos
Glavni akterji pri snovanju projektov, ki bodo zaživeli še letos

Druga in tretja etapa bosta zajemali preplastitev in ojačitev obstoječe voziščne konstrukcije ter ureditev prehodov za pešce v križišču za Zgornje Negonje in križišču s cesto na Boč. 

Sredstva za realizacijo omenjenega projekta znašajo skupno 697.000 evrov, od tega bo 78% sredstev (542.000 evrov) po Sporazumu o sofinanciranju rekonstrukcije prispevala Direkcija za ceste RS, ostalih 22% (155.000 evrov) pa bo financiranih s strani Občine Rogaška Slatina. 

Prav tako pomemben je tudi drugi projekt, ki so ga predstavili in sicer izgradnja pločnika ob zunanji obvoznici na odseku Irje-Cerovec med priključkoma obvoznice z dvema lokalnima cestama (s Partizansko in Stritarjevo ulico). V sklopu izgradnje približno 550 metrov pločnika bosta zgrajeni tudi dve kamniti zložbi v dolžini 220 metrov, uredili bodo tudi javno razsvetljavo.

Sredstva v višini 200.000 evrov zagotavlja Direkcija za ceste RS (95% – 190.000 evrov) in Občina Rogaška Slatina (ostalih 5% oz. 10.000 evrov).

Terminski plan izgradnje obeh projektov je predviden v drugi polovici letošnjega leta.

Prerez traku novega krožišča sta opravila župan in direktor Direkcije za ceste RS
Prerez traku novega krožišča sta opravila župan in direktor Direkcije za ceste RS

Pred kamero smo povabili župana mag. Branka Kidriča in direktorja Direkcije za ceste RS mag. Gregorja Fickota, ki sta povedala več o omenjenih projektih. Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov.

 
 
v/t: Egon Horvat 
f: Egon Horvat in arhiv Občine Rogaška Slatina