Koncert mladega harmonikarja Žana Stresa na Sv. Roku (foto)

13. 6. 2013 10:42

V petek, 7. 6. 2013, se je cerkvi svetega Roka nad Šmarjem pri Jelšah odvil že skorajda tradicionalni koncert klasične glasbe harmonikarja Žana Stresa z gosti.

Šmarčan Žan Stres je svojo glasbeno pot začel pri devetih letih v Glasbeni šoli Rogaška Slatina pri prof. Romanu Drofeniku. Nižje glasbeno izobraževanje je s prvim samostojnim koncertom zaključil leta 2010. Istega leta se je vpisal na I. gimnazijo v Celju, smer umetniška gimnazija, kjer je trenutno dijak tretjega letnika, svoje harmonikarsko znanje pa izpopolnjuje pod mentorstvom prof. Tomaža Marčiča.

V času šolanja je prejel številna priznanja: leta 2006 je v Moravskih Toplicah prejel 1. nagrado na mednarodnem srečanju harmonikarjev, dve leti kasneje zlato plaketo na regijskem in srebrno plaketo na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, leta 2010 je prejel dve drugi nagradi – eno na mednarodnem srečanju harmonikarjev v Pulju, drugo pa na mednarodnem srečanju harmonikarjev v Beltincih, kjer je dve leti kasneje na istoimenskem tekmovanju prav tako prejel 2. nagrado.

Po uvodnem nagovoru g. Igorja Habjana je Žan zbranim poslušalcem v polni cerkvi sv. Roka s svojim izrednim občutkom za interpretacijo predstavil dela V. Trojana, J. S. Bacha, R. Bruccija in L. Kayserja. Koncert sta s svojimi glasbenimi vložki obogatila tudi Žanova sošolca flavtistka Alenka Bogataj, ki je v duetu z Žanom zaigrala Jungov Anagram ter Rutterjevo Antično suito, in tolkalist Filip Okrožnik, ki se je na marimbi predstavil s skladbo Dansons? Alvine Tan in Albenizevo skladbo Legenda.

Vabljeni k ogledu fotogalerije (KLIK!)

t/f: Dejan Hribernik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,587 seconds.