Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S Ferijem pod Ipavčevo lipo


Teden vseživljenjskega učenja prehaja iz maja v junij. Še posebej aktiven je bil osrednji teden, od 13. do 19. maja 2013, ko so se dogajanja iz učilnic preselila tudi na prosto. Tisti torek je Ljudska univerza Šentjur na vrtu Ipavčeve hiše gostila Ferija Lainščka, ki je spregovoril o svoji ustvarjalni poti, o tem, kako ga je vodilo in zaznamovalo otroštvo, o vplivu staršev in tudi o tem, kako se literarno in drugo ustvarjanje s časom spreminja v več pogledih. 

Čaroben ambient ob Plečnikovem vodnjaku in stari lipi je bil kot iz kakšnega pisateljevega dela. Zanimivo je bilo prisluhniti o njegovemu odnosu oziroma prijateljevanju z Romi, ob katerih je rasel in ki so ga s svojim odnosom in načinom življenja ne le navdihovali, ampak tudi veliko naučili. In kakšen je bil njegov odgovor na vprašanje, kako napisati knjigo? Začnite pisati in pišite do konca. Literarno ustvarjanje prihaja iz človekove duše, bivanja in mišljenja in ni zbiranje virov ali izkušenj.

Ustvarjalec, ki je napisal že več kot sto literarnih del, je postal ikona predvsem z deli, ki so bila tudi filmsko upodobljena. Najbolj znana sta filma Petelinji zajtrk in Šanghaj, do sedaj pa je po njegovih predlogah nastalo pet filmov. Njegova dela so prevedena v več jezikov, še posebej odmevni so naslovi romanov Namesto koga roža cveti, Raza, Ločil bom peno od valov in pesniška zbirka Ne bodi kot drugi. Pogovor z njim je vodila Simona Cizar, za glasbeno spremljavo dogodka pa je poskrbel mladi citrar Ambrož Amon.

A. P.