Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekta skupina “Glavate vrbe” predstavila pomen glavatih vrb ob Šmarskem potoku (video)


Minuli teden je v prostorih Občine Šmarje pri Jelšah potekala tiskovna konferenca, kjer je projektna skupina “Glavate vrbe” ob zaključku projekta predstavila rezultate projekta. V preteklem letu so namreč z izvajanjem projekta znova prebudili tradicionalno obrezovanje vrb na glavo ob Šmarskem potoku v Stranju.

V projektu, ki je potekal od 1. januarja 2012, so sodelovali trije projektni partnerji – občina Šmarje pri Jelšah, Razvojna agencija Sotla in Zavod RS za varstvo narave. S pomočjo dobrega sodelovanja in s številnimi aktivnostmi z domačini, so obudili tradicijo obrezovanja vrb, ob tem pa skušali dvigniti raven zavedanja o pomenu obrežne vegetacije, duplih kot življenjskem prostoru hrošču puščavniku ter pomenu sonaravnega varovanja brežin.

Na tiskovni konferenci so o projektu spregovorili predstavniki vseh treh projektnih partnerjev – direktorica RA Sotla Bojana Žaberl, župan Občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in vodja projekta Gregor Kalan iz Zavoda RS za varstvo narave (območna enota Celje).

Namen projekta je po besedah vseh treh predstavnikov v prvi meri spodbuditi lastnike priobalnih zemljišč k nadaljevanju tradicionalnega obrezovanja glavatih vrb. Z delavnicami, sestanki in prireditvami za lastnike in javnost so želeli motivirati tudi mlajše lastnike in bodoče rodove za obrezovanje glavatih vrb, predstaviti pa so želeli tudi pomen ohranjanja obvodne vegetacije, še posebej glavatih vrb, za ohranjanje kmetijskih površin, biotske pestrosti in ekosistemskih storitev. V namen ozaveščanja so bili prisotni na številnih prireditvah, pripravili so delavnice za osnovnošolce, razstave in fotonatečaj.

Gregor Kalan, Bojana Žaberl, Jože Čakš in Mateja Kocjan iz Zavoda RS za varstvo narave
Gregor Kalan, Bojana Žaberl, Jože Čakš in Mateja Kocjan iz Zavoda RS za varstvo narave

Vrednost projekta znaša skupno nekaj manj kot 66 tisoč evrov, od katerih Evropa prispeva 40 odstotkov, večji del pa drugi udeleženci. Omeniti velja tudi srečanje lastnikov zemljišč ob Šmarskem potoku (dolvodno od Šmarja pri Jelšah) v okviru projekta »Glavate vrbe«, ki je potekalo marca lani. Projektni partnerji se namreč zavedajo, da je za delo potrebna motivacijo, orodje, včasih tudi pomoč. Zato so želeli z različnimi aktivnostmi spodbuditi lastnike in javnost, da tudi v prihodnje nadaljujejo tradicijo obrezovanja in ohranjanja vrb ob Šmarskem potoku.

Ob Šmarskem potoku so tako evidentirali okrog 1070 vrb, katerih debelina variira od 10 pa do 130 centimetrov. Popisovali pa so tudi prisotnost puščavnika Osmoderma eremita, ki je zaščitena in redka vrsta hrošča. Beležili so prisotnost iztrebkov njegovih ličink v substratu dupla in prisotnost odraslih hroščev. Opazili so odraslega samčka in samičko, kljub dejstvu, da je pojavljanje puščavnika lani bilo skromno. 

Pred kamero smo povabili vodjo projekta Gregorja Kalana, ki nam je zaupal nekatere podrobnosti o projektu, ki je tik pred zaključkom. Slednje si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. 

 
v/t/f: eH