Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pričetek obnove šmarskega kulturnega doma (video)


Minuli petek je v spodnji dvorani šmarskega kulturnega doma potekal podpis pogodb z izvajalci del pri rekonstrukciji Kulturnega doma. S podpisom pogodbe se je rekonstrukcija, katere skupna vrednost znaša nekaj manj kot 1,7 milijona evrov, tudi uradno pričela, dokončana pa naj bi bila najkasneje do 30. oktobra letos.

V leta 1978 zgrajenem objekt kulturnega doma se poleg dvorane s 300 sedeži ter avle oz. male dvorane s 120 sedeži nahajajo še prostori KS Šmarje pri Jelšah, v sosednjem traktu še knjižnica z upravnimi in ostalimi prostori. Skupna površina v objektu znaša nekaj čez 3.000 m2.

Del objekt je torej po več kot 30-letni intenzivni uporabi potreben temeljite obnove, saj sta oprema in odrska tehnika povsem iztrošeni, zastarela je scenska tehnika, neprimeren je dostop v zaodrje, velike so toplotne izgube, ni primerne klimatizacije, akustika je slaba. Izhoda iz dvorane sta iz vidika požarne varnosti neustrezna.

Načrtovano rekonstrukcijo sta predstavila župan Jože Čakš in vodja projekta Zlatka Pilko
Načrtovano rekonstrukcijo sta predstavila župan Jože Čakš in vodja projekta Zlatka Pilko

Načrtovana investicija tako zajema rekonstrukcijo in dozidavo kulturnega doma. S predvideno rekonstrukcijo bo izboljšano ogrevanje, posodobljena bo klimatizacija v dvorani, izboljšana požarna varnost, posodobljena odrska tehnika, scenska razsvetljava, zamenjane talne obloge in stoli, posodobljeni pomožni prostori in sanitarije, obnovljena bo tudi streha. Dozidava pa zajema prizidek na južni strani (služil bo potrebam odrske tehnike in prostorom zaodrja), prizidek na vzhodni strani (požarne stopnice) ter prizidek na severni strani (funkcija vetrnika, informacijske niše in garderobe).

Rekonstrukcija tako zajema skupno 659 m2 obstoječih prostorov, dozidava pa skupno 208 m2. V pritličju bo dozidanih 83 m2 prostorov (vetrnik glavnega vhoda, požarno stopnišče, prostor za klime) v nadstropju bo dozidanih 125 m2 (požarno stopnišče, zaodrje, prostor za vleke).

Cilj investicije je torej posodobitev obstoječih prostorov in zagotovitev boljših pogojev za izvajanje kulture v občini Šmarje pri Jelšah. V objektu se odvijajo številne predstave, koncerti, razstave, predavanja in druga kulturna srečanja. V tem hramu kulture so lani beležili skupno kar 43.512 obiskov, odvilo se je preko 770 zelo dobro obiskanih prireditev. Upravljavec Kulturnega doma je Knjižnica Šmarje pri Jelšah, ki poleg osnovne dejavnosti izvaja tudi dejavnost Kulturnega doma, postala pa bo tudi upravljavec novozgrajenega Muzeja baroka.

Od Občine Šmarje pri Jelšah smo uspeli pridobiti načrte, kakšen bo šmarski kulturni dom po rekonstrukciji in dozidavi. Načrte si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).  

Zaposleni v Knjižnici Šmarje pri Jelšah in na Občini Šmarje pri Jelšah so bili prisotni pri podpisu pogodb
Zaposleni v Knjižnici Šmarje pri Jelšah in na Občini Šmarje pri Jelšah so bili prisotni pri podpisu pogodb

Izvajalca del, s katerima so bile pogodbe podpisane, sta bila izbrana na podlagi javnega razpisa kot najugodnejša. Adaptacija – vzdrževanje d.o.o iz Ljubljane so za razpisana dela med sedmimi ponudniki ponudili najugodnejšo ceno in sicer v višini 721.126,18 eur. Drugi izvajalec pa je TSE, d.o.o, prav tako iz Ljubljane (izvajalec za odrsko tehniko in scensko razsvetljavo), ki je bil izbran kot najugodnejši med štirimi ponudniki, ponudili pa so ceno 251.734 eur.

Skupna vrednost obeh sklopov po pogodbah torej znaša 972.860 eur, nadzor nad izvajanjem del bo vršilo podjetje Navor, d.o.o. iz Celja, odgovorni nadzornik g. Alojz Rovan, projekte pa je izdelalo podjetje Igre d.o.o. iz Maribora (odgovorni projektant g. Igor Recer).

Občina je po dveh neuspelih prijavah na razpise Ministrstva za kulturo za pridobitev nepovratnih sredstev v letih 2008 in 2009 decembra lani od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela sklep o sofinanciranju projekta »Rekonstrukcija Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah« v višini 892.822 EUR iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Tako čakajo le še na pogodbo o sofinanciranju, ki naj bi po zadnjih informacijah že bila pripravljena za podpis.

Skupna vrednost projekta, ki ga ima občina umeščenega v Načrtu razvojnih programov od leta 2012 do 2015 s predvideno izvedbo v letih 2012 in 2014, znaša 1.683.743 eur.

Šmarski kulturni dom bo obnovljen predvidoma do konca letošnjega oktobra
Šmarski kulturni dom bo obnovljen predvidoma do konca letošnjega oktobra

V letošnjem letu pa poleg omenjene rekonstrukcije in dozidave Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah načrtujejo v sklopu tega objekta še eno investicijo in sicer razširitev knjižnice v prostore, ki jih je do preselitve uporabljal Štajerski val in so prav tako potrebni temeljite prenove. Obnovljenih bo približno 150 mprostorov. Ob tem dodajajo, da v kolikor bodo uspešni na razpisu za energetsko sanacijo objekta Kulturnega doma, bo stavba deležna še temeljite energetske sanacije, kar pomeni, da bo v prihodnjem letu zasijala v povsem lepši, predvsem pa funkcionalnejši podobi.

Pred kamero smo povabili vodjo projekta Zlatko Pilko in župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša, ki sta nam zaupala nekatere podrobnosti v zvezi z rekonstrukcijo in dozidavo.

 
 
v/t/f: eH