Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi v Celju postavili Evropsko vas (foto, video)


V sredo, dan pred dnevom Evrope, je celjski Krekov trg znova postal Evropa v malem. Mladi s Celja in okolice so se prelevili v prebivalce evropskih držav, ki so jih z zanimivostmi, kulinariko in nošami predstavljali na številnih stojnicah.

Osnovna ideja projekta Evropska vas je seznanjanje, spoznavanje in razumevanje evropskega družbenega, socialnega in kulturno – zgodovinskega okolja ter spodbujanje medkulturnega sodelovanja. Projekt v sodelovanju s slovenskimi šolami vodi Šola za ravnatelje, organizira Evropska hiša Maribor, v celjski regiji pa ga pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje koordinira ravnateljica OŠ Frana Roša Mojca Kolin.

Svoje videnje kulturno-zgodovinskega mozaika Evrope so tudi letos sodelujoči, predstavniki kar 34 zavodov, predstavili v evropski vasi, ki so jo pred dnevom Evrope postavili v celjskem mestnem jedru. Domiselno okrašene stojnice z najrazličnejšimi simboli evropskih držav so sodelujoči dodatno obogatili z značilnimi oblačili, od narodnih noš do zgodovinskih osebnosti.

Ena izmed številnih zabavnih iger za spoznavanje pravic in dejstev v EU.

Mimoidoče in obiskovalce evropske vasi so preko zabavnih iger in kvizov dodatno izobraževali in jih seznanjali s številnimi zanimivostmi posameznih držav, omeniti pa velja tudi lastnoročno izdelan promocijski material – zastave, spominke, junake iz risank ter tradicionalne prigrizke, ki so jih mimoidoči lahko okušali.

Na glavnem odru so se s kratkim kulturnim programov predstavili prav vsi sodelujoči, evropsko vas pa je obiskal tudi znani slovenski kantavtor Adi Smolar.

Sicer pa je leto 2013, 20 let po uvedbi državljanstva EU, razglašeno za evropsko leto državljanov, in je osredotočeno na že dosežene koristi za državljane ter izpolnjevanje pričakovanj državljanov v prihodnosti. V dveh desetletjih je bil dosežen velik napredek, ki neposredno vpliva na življenja milijonov ljudi: cenejša potovanja v tujino, enostavnejši prehod meje, v počitniške pakete so vključena jamstva, mogoč je dostop do sistemov zdravstvenega varstva, klici domov so cenejši; so le nekatere od pravic, ki jih EU zagotavlja svojim državljanom, ki pa kar v 48 % menijo, da niso dobro obveščeni o svojih pravicah.

Seveda pa v kolikor državljani ne poznajo svojih pravic, jih posledično ne morejo učinkovito uveljavljati. Evropsko leto državljanov, ki poteka pod sloganom “Za Evropo gre. Za vas gre“, naj bi pomagalo to spremeniti in ravno v ta namen so bili in še bodo po celotni Evropski uniji izvedeni številni informativni in družabni dogodki, posveti, namenjeni informiranju, kakšne so neposredne koristi pravic državljanov EU ter katere politike in programi obstajajo na tem področju.

Evropsko leto bo prav tako spodbudilo vseevropsko razpravo z državljani o zaželeni prihodnosti Evropske unije in reformah, ki so potrebne za izboljšanje vsakdanjega življenja državljanov.

Tudi Slovenija se kot država članica pridružuje evropskemu letu državljanov s številnimi dogodki, izvedenimi v okviru upravljavskega partnerstva Evropske komisije, Vlade Republike Slovenije in Evropskega parlamenta. Po letošnjim sloganom “EU Si ti” so bili in bodo še izvedeni številni dogodki po Sloveniji.

Pred kamero smo povabili ravnateljico OŠ Frana Roša iz Celja Mojco Kolin, ki nam je zaupala nekatere podrobnosti projekta Evropska vas. Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dogodku.

 

 

Bogato fotogalerijo z Evropske vasi si oglejte na Celje.info (klik!)

v/t/f: eH

Ne spreglejte:
KŠŠO naslednjivikend v Podčetrtku organizira velik zumba dogodek, Kozjansko.info pa ponuja vstopnice  po polovični ceni (klik!)