Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pater dr. Karel Gržan predaval o tem, kako se upreti odvisnosti (video)


Sredi minulega tedna je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekal četrti in obenem zadnji psihološki večer, ki ga je vodil pater dr. Karel Gržan. Slednji je predaval na uvodnem, prvem večeru, takrat je bila rdeča nit iskanje radosti življenja, tokrat pa je zbranim predaval o različnih odvisnostih in poteh, kako jih zaobiti.

Patra Gržana posebej ni potrebno predstavljati, saj je že lep čas reden gost dogodkov v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje v Šmarju pri Jelšah. Poleg opravljanja svojega poklica in pisanja se ukvarja tudi s problematiko zasvojenosti. Je ustanovitelj prve in edine komune za dekleta v Sloveniji, ki deluje na Razborju pod Lisco vse od leta 1997. Je tudi pobudnik za ustanovitev društva, ki povezuje zdravljene odvisnike s končanim programom v pomoč tistim, ki so še zasvojeni. V letu 2004 je vodil pripravo za odprtje prve skupnosti za pomoč odvisnikom v Pomurju. 

Na psihološkem večeru je pater spregovoril o različnih odvisnostih, ki so po njegovem povod za skrajno obliko, odvisnost od mamil. V slabi uri trajajočem predavanju in podajanju nasvetov, je bilo večkrat slišati besedo “zadetek”. Slednje po besedah dr. Gržana človek potrebuje, saj ga osrečuje.

Tudi tokrat so se psihološkega večera udeležili številni obiskovalci
Tudi tokrat so se psihološkega večera udeležili številni obiskovalci

Zasvojenost kot taka je splošen problem in je prisotna domala povsod. Splošnega oz. univerzalnega recepta, ki bi zasvojenost iztrebil, seveda ni. V posameznem primeru pa obstajajo poti, na začetku katerih je potrebno najprej samemu sebi priznati to dejstvo in postaviti točko opozorila in upanja. Misliti na to, da bi lahko ta problem reševali in ničesar storili, je utopična, do konca nerealna.

V predavanju je dr. Gržan nizal zanimive in življenjske primere, s katerimi se soočajo starši. Ob tem je opozoril na odpovedovanje, ki se ga mora vsak človek naučiti kot otrok. Dati otroku vse in pričakovati, da se bo znal otrok odpovedovati, v kasnejšem obdobju reči drogi ne, je nemogoče. Otrok mora biti od malega postavljen pred stop znake. Vsega, kar si otrok želi, ne more dobiti – zato ker to ni dobro, ali pa zato, ker imajo drugi manj od njega in bodo zato dobrine delili. To je po besedah dr. Gržana vzgoja v smeri, ko bo imel otrok v nekem trenutku moč in bo rekel ponujeni drogi ne. 

 

Predavanje smo tudi tokrat v celoti posneli in si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku. V prvem posnetku smo pripravili nekaj insertov predavanja, v drugem pa celotno predavanje.

Psihološki večeri, ki jih je organizirala Knjižnica Šmarje pri Jelšah kot eno od aktivnosti v okviru uspešno realiziranega projekta “Obogatitev vseživljenjskega učenja v Obsotelju in Kozjanskem“, razpisanem na 5. javnem pozivu LAS Kozjansko in Obsotelje, so doživeli odličen odziv obiskovalcev. Vsakokrat je namreč bilo moč opaziti vse večje število obiskovalcev, ki so predavanja z zanimanjem spremljali. Številni so po zadnjem večeru izrazili upanje, da bodo podobni večeri na voljo tudi v prihodnje. 

 
 
v/t/f: eH