Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu so ustvarjali v različnih delavnicah (foto, video)


Četrtkovo popoldne smo obiskali Muzej na prostem v Rogatcu, kjer v mesecu aprilu pripravljajo mnoge zanimive delavnice. Radovednost za kulinarično delavnico nas je popeljala do viničarske hiše, od koder je prijetno zadišalo. Opazili smo tudi čebelarja in pa gospodinjo iz Šmitove hiše, ki je pridno zamesila testo. Pa pojdimo kar po vrsti.

Pomlad se je končno začela in tudi travniki so že polni sezonskega regrata, ki ga v teh dneh lahko pripravimo na različne načine. Kuhar Jaka nam je pokazal, kako se naredi vroči regrat. Kaj potrebujemo? Za 4 osebe 2 krompirja, 1 kuhano jajce, 10 dag slanine v kosu, 100 g regrata, sol, poper, kis, bučno olje. Regrat je kuhar Jaka očistil in narezal na 3 cm rezine, v ponvi je medtem prepražil na kocke narezano slanino, odstavil z ognja, dodal kis in kuhan krompir ter vse do dodal na regrat. Hitro je premešal, dodal sol, bučno olje in premešal. Solato je pustil približno 5 min, da se je ohladila in da so se sestavine povezale. Nato je regrat na krožniku okrasil z rezino trdo kuhanega jajca in postregel. Bilo je odlično!

Kuhar Jaka je povsem presenetil s proseno kašo s slanino in kislim zeljem. V ponvi je prepražil čebulo, papriko in slanino, narezano na kocke. Dodal je proseno kašo (200 g) in zalil z vodo. Kaša se je kuhala približno 20 min. Kislo zelje je medtem začinil z bučnim oljem in sesekljanim peteršiljem. Ko je bila kaša kuhana, jo je serviral na krožnik skupaj z zeljem. Nenavadna kombinacija, ampak preverjeno več kot odlična! Del kuharskega ustvarjanja si lahko pogledate v spodnjem videoprispevku. 

V čebelarski hiši si je medtem že vse pripravil tudi čebelar Slavko Pavlovič, ki nas je počakal v prijetnem vonju segretega voska. Podučili smo se o čebelah in čebelji družini ter aktivno sodelovali v delavnici, kjer smo izdelali voščeno svečko. Od bližje smo si pogledali tudi satje, poskusili med, propolis in ostale izdelke. Polni novega znanja o čebelah smo odšli k zadnji delavnici dneva in na tiho si tudi zaželeli, da se prebudijo tudi čebelice in zapustijo panje. Če bodo se še naprej grele v panju, nas lahko zaskrbi, saj se lahko zgodi, da bodo letos pridelale nekoliko manj medu kot lani.

V Šmitovi hiši smo kot zadnjo aktivnost dneva naredili nekaj žulik in se ob tem tudi malo nasmejali. Počakali smo, da so se spekle v krušni peči in jih nato tudi še tople pojedli. V videoprispevku si lahko pogledate, kako nam je šlo. 

Muzej na prostem v aprilu ponuja različne delavnice, obiščite kakšno, zagotovo vam ne bo žal, pa še zabavali se boste. Vabimo vas, da si pogledate tudi galerijo fotografij (klik!!!)

f/t/v: J. C.