Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na gradu Podsreda odprli fotografsko razstavo Matjaža Čaterja “Med svetovi” (foto in video)


Minuli vikend so na podstrešju gradu Podsreda odprli zanimivo fotografsko razstavo avtorja Matjaža Čaterja “Med svetovi”. Razstava je plod triletnega dela avtorja razstave, ki se je fotografiranja lotil iz malce nenavadne, a zelo zanimive perspektive, iz zraka. 

1967. leta v Celju rojeni Matjaž Čater se je po končanem študiju gozdarstva zaposlil na Gozdarskem inštitutu Slovenije kot raziskovalec. S fotografijo sta se ukvarjala že njegov ded in oče, zato gre pri Matjažu za nekakšno nadaljevanje družinske tradicije, kljub temu, da se je po besedah avtorja, v vlogi fotografa znašel po naključju, na prijateljevo prošnjo, ki je potreboval nekaj fotografij iz zraka. Kot letalec je bil seveda ravno on pravi za to delo.

Matjaža Čaterja vabijo motivi, ki se ne ponavljajo, kar je ob odprtju razstave večkrat hudomušno poudaril, in se odkrijejo le za trenutek ali dva ter mu dopustijo, da se jih dotakne, nato pa za vedno odidejo. Na njegovi fotografski poti ga spremlja njegova žena Marta Timer, ki ga je v katalogu, ki je izšel priložnostno ob razstavi »Med svetovi«, predstavila z besedami: “Razstava fotografij Matjaža Čatra, po poklicu gozdarja, po duši letalca nam predstavlja svet, kakršnega vidi v zgodnjih jutranjih urah med letenjem, ko odkriva sanjske podobe domače krajine.”

Razstava je zelo navdušila tudi direktorja Kozjanskega parka mag. Tea Hrvoja Oršaniča, ki je avtorja in razstavo tudi predstavil.
Razstava je zelo navdušila tudi direktorja Kozjanskega parka mag. Tea Hrvoja Oršaniča, ki je avtorja in razstavo tudi predstavil.

Fotografa je na odprtju predstavil direktor Kozjanskega parka, mag. Teo Hrvoje Oršanič, velik poznavalec in ljubitelj naravoslovne fotografije, ki je izpostavil atribute fotografa Čaterja, med katerimi so ljubezen do rodne grude, čut do krajinske estetike in raziskovalni duh, vse skupaj pa seveda prepleteno z ljubeznijo do letenja. Prav slednje mu omogoča fotografiranje in podajanje v pogled izjemne krajinske trenutke, ki bodo na gradu Podsreda na ogled vse do 26. maja. 

Na odprtju razstave so bili prisotni fotografi in letalci, kolegi avtorja razstave Matjaža Čaterja
Na odprtju razstave so bili prisotni fotografi in letalci, kolegi avtorja razstave Matjaža Čaterja

Razstavo so pripravili v sodelovanju z Muzejem Vrbovec, muzej gozdarstva in lesarstva ter skupaj izdali katalog.

Dogodek sta popestrili odlični glasbenici, citrarka Jasmina Levičar in sopranistka Martina Zapušek.

Pred kamero smo povabili avtorja razstave Matjaža Čaterja, ki nam je zaupal nekatere zanimivosti v zvezi z njegovim delom in razstavo, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij (klik!), posnetih na dogodku.

 
v/t/f: Egon Horvat