Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. obletnica Knjižnice Rogaška Slatina (foto)


V ponedeljek, 15. aprila 2013, je Knjižnica Rogaška Slatina (skupaj z enoto v Rogatcu) praznovala 10. obletnico delovanja. V ta namen so se zbrali tudi odrasli značkarji knjižnice, ki so v Aninem dvoru zaključili že 6. bralno značko za odrasle, Beremo ob kozarcu slat’ne.

Od leta 2003 je Knjižnica Rogaška Slatina samostojni javni zavod, ki sta ga z odlokom ustanovili Občina Rogaška Slatina in Občina Rogatec. Pred tem je bila slatinska knjižnica del Občinske matične knjižnice Šmarje pri Jelšah. Leta 2009 se je knjižnica preselila v večje in moderne prostore, za kar je zaslužna prva direktorica knjižnice Metka Kodrič.

Današnja direktorica, mag. Nataša Koražija, je z zbranimi v dvorani Aninega dvora delila svoje spomine na prvo knjižnico v Rogaški Slatini ter povedala, da je s knjižnico povezana že zgodnjih otroških let. Danes uspešno vodi različne projekte, med katerimi moramo izpostaviti predvsem mini bralno značko Ježkov nahrbtnik, v kateri je letos sodelovalo preko 200 otrok, in pa bralna značka za odrasle, Beremo ob kozarcu slat’ne. Letos je bralo 75 značkarjev, med njimi tudi nekaj mladih študentov.

Knjižnica Rogaška Slatina skozi celotno leto izvaja ogromno prireditev, kjer se predstavljajo na kulturnem področju tudi domačini, kar je pohvalil tudi župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič.

Knjižnica organizira tudi literarne večere, razna tematska predavanja, potopise in pogovore z zanimivi osebnostmi, pomagajo pri usvajanju osnov računalništva, obiskujejo starostnike v Pegazovem domu itd. Ob desetletnici pa so izdali tudi glasilo Knjižnični utrinki, ki bodo izhajali na vsaka dva meseca. V prihodnje slatinske knjižničarke pripravljajo še marsikaj, in sicer projekt, ki bo namenjen najstnikom, sodelovali bodo s knjižnico iz sosednje Hrvaške, pripravljajo pa tudi obsežno predstavitveno brošuro Knjižnice Rogaška Slatina.

Osrednja gosta večera je bila Ifigenija Simonović, slovenska pisateljica, samostojna kulturna delavka, lončarka, esejistka ter profesorica slavistike in primerjalne književnosti, s katero se je pogovarjala Vida Hustič. Iz DPD Rolly Rogaška sta zaplesala Jan Luka Turnšek in Ema Pipp, ob začetku prireditve so nastopile Pegazove muze, predstavila se je tudi mlada in že sedaj uspešna flavtistka Nuša Koražija. Program je povezovala Tanja Jurjec.

Umetnik Vasilje Četković-Vasko je ob 10. obletnici Knjižnici Rogaška Slatina doniral sliko, ki jo vidite spodaj.

Knjižnici Rogaška Slatina za jubilej čestita tudi ekipa kozjansko.info. Vabimo vas, da si pogledate fotografije iz Aninega dvora ob obletnici knjižnice (KLIK!)

f/t: J. C.