Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Žene iz Društva Gaja ponovno pripravile tradicionalno kulinarično razstavo v Rogaški Slatini (foto)


Društvo Gaja, društvo za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev občine Rogaška Slatina, že vrsto let v marcu pripravi na ogled kulinarično razstavo. Društvo je razstavljalo že na različnih lokacijah, zadnjih nekaj let pa ima njihova kulinarična razstava  svoj prostor v Kulturnem centru Rogaška Slatina, in sicer v prostorih nekdanje knjižnice.

Tudi letošnja razstava je potekala v sklopi osrednje prireditve ob dnevu žena in materinskem dnevu, kjer so tudi letos zaigrali Modrijani (klik)

Pridne gospodinje so se tudi tokrat zelo potrudile in na razstavi prikazale jedi, značilne za različna obdobja. Za božič ne sme manjkati orehova potica in božično pecivo, sledi pust, kjer ne gre brez krofov in flancatov ter prekajene svinjske krače, ki se je nekoč jedla na dan pusta. Med velikonočne jedi sodijo mlinčeva in orehova potica, bel velikonočni kruh, velikonočno jagnje iz umešanega testa, domača šunka, pirhi in hren.

Na razstavni mizi je bilo opaziti tudi jerpico in sirovo zavihanko, ki sta poleg mlinčeve potice značilni za ta kraj. Nekaj jedi je bilo pripravljenih iz ajde s pridihom Prekmurja. To pa še ni vse, razstavljene jedi si lahko ogledate v fotogaleriji

Kulinarično razstavo so popestrili velikonočni aranžmaji, rožice iz krep papirja in ročno vezeni prtički.

 t/f: Polona Bercko

Za objavo: J. C.