Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Bistrici ob Sotli Jožefov sejem in že 10. tekmovanje v kuhanju golaža (foto in video)


Minulo soboto je v Bistrici ob Sotli potekal tradicionalni Jožefov sejem, ki je v zadnjih desetih letih popestren z vse bolj uveljavljenim tekmovanjem v kuhanju golaža – Jožeki kuhajo golaž. Sonce je v Bistrico privabilo peko 50 sejemskih ponudnikov, tekmovanja v kuhanju golaža pa se je udeležilo 12 ekip.

Tudi letos je Jožefov sejem potekal v samem centru Bistrice, ponudniki so na stojnicah ponujali raznovrstne izdelke domače in umetnostne obrti, kmečke dobrote, sadike, manjkalo pa seveda ni krame in ostale uvožene “robe”, ki že več let spremlja tradicionalne sejme. V času sejma je pod šotorom ob Gostilni Šempeter v organizaciji domačega Turističnega društva in znamenite ter tudi zven meja vse bolj prepoznaven Gostilne Šempeter potekalo že deseto tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža.

Tudi letos so se vse ekipe zelo potrudile, da bi skuhale najboljši golaž
Tudi letos so se vse ekipe zelo potrudile, da bi skuhale najboljši golaž

Jožeki kuhajo golaž je torej tradicionalno tekmovanje v Bistrici ob Sotli, katerega se lahko udeležijo ekipe, v kateri je vsaj ena Jožica oz. Jože. Tekmovanje se je pričelo v zgodnjih dopoldanskih urah, ko so ekipe pričele z rezanjem čebule in pripravo mesa ter začimb, potrebnih za golaž. Okoli poldneva je bil golaž po večini že skuhan in osebje Gostilne Šempeter ga je pričelo streči številnim gostom, ki so lahko kuhanje spremljali v živo. Seveda so člani ekip za obiskovalce pripravili številne dobrote v trdni in tekoči obliki, ki so jih ponujali v času kuhanja golaža.

Zmagovalca, člana kipe Misjonarji - levo Peter, desno Jože Misja
Zmagovalca, člana kipe Misjonarji – levo Peter, desno Jože Misja

Pestro spremljevalno kulturno dogajanje, ki je potekalo v šotoru in na prireditvenem prostoru za gostiščem, je privabilo številne obiskovalce, ki so vidno uživali ob poslušanju in gledanju nastopajočih. Nastopili so: Mariachi La Paloma, Folklorna skupina Kozje, Pihalna godba Šentjur pri Celju, KD Bistrica ob Sotli, Glasbena šola Rogaška Slatina oddelek Bistrica ob Sotli, Vrtec Pikapolonica, Ljudske pevke Sosede, Tamburaši Zelenjak, domači Cerkveni dekliški pevski zbor, Nika in band, Lajnar, teta Tončka, za najmlajše pa se je odvijala tudi delavnica in predstava za otroke Zakaj je sneg bel?

Zmagovalna ekipa v kuhanju golaža za leto 2013, ki je prejela tudi veliko prehodno kuhačo, je bila ekipa Misjonarja, ki sta jo sestavljala Jože in Peter Misja, brata, med katerima je bolj poznan Peter, sicer župan občine Podčetrtek. Kot najbolj urejena in izvirna ekipa sta bila proglašena Jože Vračun in Hermina Gracar, večkratna zmagovalca preteklih tekmovanj, kuhala pa sta kot Bedanec in Pehta. Po mnenju strokovne žirije so najokusnejši golaž tokrat skuhali člani Društva ljubiteljev konj Artiče

Obiskovalci so bili enotni, da so prav vsi golaži odličnega okusa
Obiskovalci so bili enotni, da so prav vsi golaži odličnega okusa

Tudi letos so bili deležni golaža vsi obiskovalci, da so bili vsi kuharji pravi mojstri, pa je nedvomno dokaz, da so bili kotli, v katerih se je golaž kuhal, kaj kmalu prazni.  

Pred kamero smo povabili člana zmagovalne ekipe Misjonarja, Jožeta Misjo, ki nam je v kratki izjavi razkril recept za uspeh. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku.  

 
v/t/f: eH