Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

21. 3.: Najmočnejši radioaktivni vrelec


Nekdo bi govoril o čudežu. Pred desetletjem bi morda postal še kdo svetnik kakor Bemardka v Lurdu. V »atomskih« toplicah pri Podčetrtku pa so se prikazovali v blatu povaljani ljudje, ko so zaupali v ozdravljenja, čeprav je bilo vse polno nesnage. Res, čudež je, da niso vsi še bolj oboleli. Pri mlaki na Hrvaški strani se je namesto svetnice prikazal nepovabljeni blagajnik z mizico, ki je morda prav zaradi lastne prikazni vzbudil pri ljudeh, zaupanje, saj veste, da denarju mnogi največ zaupajo.

Ljudje so se prerekali in prepričevali o učinkovitosti vode in blata, a šele znanost je odločilna razsodnica. Fizikalni institut »Josip Štefan« v Ljubljani je pod vodstvom dr. A. Peterlina novembra lani sprejel vzorce iz vrelcev v Harini Izlaki in pri Podčetrtku ter ugotovil, da topli vrelec onkraj Sotle vsebuje 4,7 Machovih enot in je s tem najbolj radioaktiven vrelec s primerno temperaturo. Vzorec nekoliko hladnejše vode iz močnega vrelca pod cesto na Slovenskem pa je presenetil, saj ima 8,17 ME radioaktivnosti, kar je daleč nad rezultatom najboljših toplic, saj imajo Rimske Toplice, ki so od urejenih najmočnejše, samo 3,6 ME. Ta najnovejši rezultat vrelca je potrdil, kar je zelo zanimivo, domnevo ljudstva, ki je preteklo leto pripisovalo prav blatu in vrelcu pod cesto največjo učinkovitost.

Samo blato ima 6,5 ME in je torej prav gotovo imelo določen učinek na organizem. Razvoj toplic pri Podčetrtku tako postaja prav aktualno vprašanje. V prihodnjih mesecih bo zopet naval, a sanitarne in higienske prilike? Ob prometni cesti v črnem blatu povaljani ljudje, gneča v umazani mlaki, stanovanjska kriza, prenočišča na kozolcih, dokaj neprijetna predstava ob upanju v ozdravljenje.

In vse to se bo pomešalo še z graditelja proge, ki bo stekla v neposredni bližini. No, prijetno letovanje in obilo zdravja! Toda ljudje, voda je vendar resnično najboljša in resnično zdravilna.

Celjski tednik, 21. 3. 1958