Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

17. 3.: Anton Sok


Menda ga ni Kozjanca, ki bi ne poznal Antona Soka iz Kozjega. Kot mlad veterinar je kmalu po osvoboditvi prišel v ta kraj in, skupaj z ostalimi krajani, pričel s pionirskim delom na veterinarskem, živinorejskem, obnovitvenem, gospodarskem, družbenopolitičnem, športnem in še na mnogih drugih področjih življenja in dela v Kozjem in sosednjih krajih. Bil je prvi predsednik kmetijske zadruge Kozje, ves čas najtesneje sodeloval s kozjanskimi živinorejci in v tem kraju dočakal tudi svojo upokojitev.

Kot mlad veterinar je bil Anton Sok tudi strasten športnik, kar so Kozjanci kmalu opazili. 1. marca leta 1946 je ustanovil telovadno društvo Kozje, naslednika kozjanskega Sokola. Bil je prvi in zadnji predsednik tega društva, polnih 38 let torej opravlja to delo. Bilje vrsto let tudi predsednik občinske zveze za telesno kulturo v Šmarju in član upravnega odbora okrajne zveze za telesno vzgojo v Celju.

Nič manj kot športu je bil Anton ves čas predan tudi gasilstvu. Leta 1950 je postal predsednik gasilskega društva v Kozjem, skrbel za njegovo materialno rast in članstvo. Tako ima društvo danes vrsto odlikovanj, med njimi tudi Red zasluge za narod s srebrnim vencem. Še danes je Anton Sok aktivni član gasilskega društva Kozje s činom višjega gasilskega častnika prve stopnje.

Pomemben je tudi delež Antona Soka na aktivističnem oziroma družbenopolitičnem področju dela v Kozjem. Kar enajst let je bil predsednik krajevne skupnosti Kozje. V tem času je ta krajevna skupnost prejela priznanje OF občine Šmarje pri Jelšah. Več mandatnih dob je bil občinski odbornik, predsednik krajevne organizacije SZDL Kozje, predsednik združenja rezervnih vojaških starešin, poveljnik civilne zaščite in nemara še kaj.

Tudi danes, po tolikih letih žilavega in plodnega dela, Anton Sok ne more mirovati. Še vedno je predsednik TVD Partizan Kozje, gasilskega društva Kozje, je član sveta te krajevne skupnosti in podpredsednik občinske skupnosti za varstvo pred požarom Šmarje pri Jelšah.

Njegova domača vitrina pa je polna najrazličnejših priznanj in odlikovanj. Prejel je državno odlikovanje red dela s srebrnim vencem in red zasluge za narod s srebrno zvezdo. Od športnih pa sta največ vredni Bloudkova plaketa in Bloudkova zlata značka.

Novi tednik, 17. 3. 1983