Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju z igro in besedo slavnostno obeležili slovenski kulturni praznik (foto in video)


Sinoči je v šentjurskem kulturnem domu v organizaciji Občine Šentjur, Mladinskega centra Šentjur ter JSKD OI Šentjur potekala osrednja občinska prireditev ob kulturnem prazniku, kjer so med drugim že tradicionalno podelili priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor Mitja Čander.

Letošnje praznovanje je v marsičem posebno, drugačno. Poteka v času, ko nas razdvajajo nekulturne besede in nekulturna dejanja neodgovornih ljudi. Na žalost. Pa je kulturni praznik priložnost za veliko lepih besed in povod za veliko dobrih dejanj…” je po uvodnem pozdravu prisotnih izpostavila voditeljica programa. Ob tem je poudarila, da so se v občini Šentjur praznovanja lotili z dobronamerno in veselo popotnico – s pred dnevi odprto pravljično razstavo v Galeriji Zgornji trg, praznika se s številnimi prireditvami spominjajo kulturna društva in šole.

Priznanja OI JSKD so podelili tistim kulturnim društvom, skupinam in posameznikom, ki so v preteklem letu izstopili iz povprečja in dosegli ustvarjalni uspeh. To so bili VS Glasovir, Ljudski pevci s Prevorja, Paridolske korenine, godca Viki Novak in Ivan Robič, FS Blagovna, FS Lintvar, godca Drago Žekar in Bogdan Vodeb, recitacijska skupina OŠ Franja Malgaja Šentjur ter dobitnica vizionarja za odrski govor Zala Blazina, sicer tudi članica prej omenjene recitacijske skupine. Devet priznanj je podelila predsednica sveta OI JSKD Marija Rataj

Slavnostni govornik Mitja Čander
Slavnostni govornik Mitja Čander

Po podelitvi je na oder stopil slavnostni govornik Mitja Čander. Najprej se je zahvalil za povabilo v kraj, ki se po njegovih besedah ponaša z bogato kulturno in družbeno tradicijo, znano širom po Sloveniji. Nato je opredelil vlogo kulture in kulturnega praznika, ki je bil v preteklih dvajsetih letih tretiran le kot dela prosti dan. Slednje se je v zadnjem času močno spremenilo, predvsem v zavesti ljudi, Slovencev, saj se vse bolj zavedamo pomembnosti in vloge kulture, ki je naš narod vsaj dve stoletji plemenitila in nadomeščala “manko lastne države, manko institucij, skozi kulturo smo si dvigovali samozavest, se postavljali ob bok drugim evropskim in svetovnim narodom…“. 

 

Po slavnostnem govoru, ki si ga lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku, je sledila gledališka predstava gledališke skupine Mladinskega centra Šentjur z naslovom »Kaj je tebi tega mar?«. Gre za pripoved o ljubezni, a ne običajni, temveč o prešernovski, nesrečni ljubezni. Scenaristki, Ana Zupanc (dijakinja 1. gimnazije v Celju) in Marjana Majcen (dipl. lit. komp.), sta za predlogo vzeli Prešernove Poezije, in v predstavi zamenjali vlogi akterjev. Utrinke predstave si lahko ogledate v galeriji fotografij (klik!).

Vabljeni k ogledu video posnetka slavnostnega govora Mitje Čanderja ter galerije fotografij (klik!), kjer si lahko ogledate dobitnike priznanj in ostale utrinke obeležitve kulturnega praznika v Šentjurju.

 
v/t/f: eH