Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu in Rogaški Slatini osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku (video)


Letošnji osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Rogatcu in Rogaški Slatini sta zaznamovali dve razstavi, v Rogaški Slatini pa je kulturni program zaključil slovenski dramski igralec, Peter Ternovšek, ki je z monodramo Sokratov zagovor dvorano Kulturnega centra v Rogaški Slatini popeljal v leto 399 pr. n. št.

V Rogatcu je osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku potekala na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Občina Rogatec in Zavod za kulturno, turizem in razvoj Rogatec sta ob sodelovanju Zavoda RS za varstvo narave, OE Celje pripravila fotografsko razstavo ob projektu Potok, kdo bo tebe ljubil? Pri kulturnem programu so sodelovali tudi učenci iz VIZ OŠ Rogatec.

Odprtje razstave je popestrilo predavanje Mojce Tomažič in Gregorja Kalana (ZRSVN, OE Celje) z naslovom Obrežna vegetacija – zavetnik živali, rastlin in človeka. Gregor Kalan je v predavanju poudaril pomen vegetacije ob potokih, jezerih, saj predstavlja habitat mnogim živalim in rastlinam, ki pa lahko ob neprimernem posegu v obrežje povzročijo tudi njihovo izumrtje. Z evropskim projektom so tako predstavili pomen ohranjanja nižinskih vodotokov in tudi ozavestili lastnike, saj tako naprej gojijo posebno tradicijo obrezovanja vrb na glavo, saj so njihova dupla habitat za številne manjše živali in hrošče, med katerimi najdemo tudi mednarodno varovano vrsto hrošča puščavnika. Program je povezovala Sergeja Javornik

Osrednji govornik prireditve je bil župan, Martin Mikolič, ki je med drugim dejal, da stanje družbe lahko najhitreje in najbolj zanesljivo ugotovimo glede na stanje kulture te družbe … Več si lahko pogledate v spodnjem videoprispevku.

Pri kulturnem programu so sodelovali tudi učenci iz VIZ OŠ Rogatec.

Fotografska razstava v dvorani Grajske pristave v Rogatcu.

V Rogaški Slatini je osrednja prireditev potekala v petek, 8. 2. 2013. Skupina Kvarta je uvodoma zapela slovensko himno in v nadaljevanju je zbrane pozdravila mag. Klaudija Redenšek in ob tem povedala, da izbrana predstava Sokratov zagovor poudarja vrednote, na katere pogosto pozabljamo – poštenost, resnica, pravica, zvestoba, iskrenost.

Zbrane je pozdravila mag. Klaudija Redenšek.

Na sliki Skupina Kvarta in Peter Ternovšek. 

V preddverju Kulturnega doma je potekala likovna razstava Krajine domačina, dr. Tihomirja Ratkajca. Njegove prve slike so nastale na panama tkanini v gimnazijskem času. Učil se je pri mnogih mentorjih, in sicer je ustvarjal pod vodstvom slikarja Dokmanovića iz Beograda, svoj talent pa je razvijal pri naslednjih mentorjih: prof. Lorenčak, Toplica Ignjatović, Maksimilijan Sternad – Milč, Stane Petrović – Čonč, Izidor Jalovec – Izi. Znanje je pridobival tudi z opazovanjem slik po številnih galerijah, ki jih je obiskal na potovanjih. Opazoval je njihovo tehniko in preučeval izdane muzejske monografije. Med drugim je dr. Ratkajec zapisal: »Občutim, da doživetje lepega še lahko prenesem na platno, papir in vsaj za trenutek ustavim pogled radovednega obiskovalca ali prijatelja na mojih delih.«

Peter Ternovšek, dramski igralec, nosilec Borštnikovega prstana, dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, naj kulturnik po izboru Mariborčanov, nagrajenec Prešernovega sklada je z monodramo predstavil znameniti Sokratov zagovor, ki ga je imel pred sodiščem Sokrat in v katerem je pravzaprav on tožnik, sodniki in atenska družba pa obtoženka. S Platonovo Apologijo je tako dokazal, da je tekst še vedno aktualen, saj se po skoraj dva tisoč petsto letih delovanje človeških družb ni prav nič spremenilo.  

Kaj je smrt življenju? Kaj je zemlja nebu? Kaj je onstran sveta oblik in razlik? Kaj je onstran večnega umiranja in rojevanja? Kaj se skriva pod površjem valovanja sprememb? Kaj je ptica, ki preleti nebo? In kaj nebo, ki ostane za njo in je bilo tu že mnogo pred njo?

V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate delček monodrame.

f/t/v: J. C.