Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Program Živimo zdravo zaključen v Dobju in Rogatcu


 

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so oktobra 2012 ponovno začeli z izvajanjem programa Živimo zdravo v dveh lokalnih skupnostih, v Dobju in Rogatcu. V preteklih štirih mesecih so v vsaki lokalni skupnosti izvedli program dvanajstih brezplačnih učnih delavnic o zdravem življenjskem slogu. V Rogatcu in Dobju je bilo vključenih več kot 200 udeležencev, med njimi približno dve tretjini žensk in tretjina moških. Povprečna starost udeležencev je bila okoli 60 let. Približno 90 krajanov je delavnice obiskovalo redno. Rezultati izobraževalnih delavnic so se tudi tokrat izrazili predvsem v poglobljeni skrbi za zdravo prehrano in večji telesni dejavnosti. Program v lokalni skupnosti doseže namen, kadar krajani na novo pridobljena znanja in veščine za ohranjanje zdravja ter pozitivne spremembe vnesejo v svoje vsakdanje življenje.

»Ocenjujemo, da smo bili uspešni, krajani pa zadovoljni z doseženimi spremembami. Na prvem srečanju je največ udeležencev kot problem navajalo premajhno telesno dejavnost. Ta se je ob koncu programa povečala in naš cilj je, da krajani ostanejo telesno dejavni tudi po zaključku učnih delavnic in v življenje vnesejo več rednega vsakodnevnega gibanja. Na področju prehranskih navad ugotavljamo, da krajani po treh mesecih predavanj in delavnic uživajo več sadja, jedo več manjših obrokov na dan, manj slano in manj mastno hrano. Bistveno bolj se zavedajo dejavnikov tveganja, ki vplivajo na nastanek bolezni srca in ožilja. Bolj se tudi zavedajo, katere oblike nezdravega življenja so pri njih prisotne in kako bi jih lahko izboljšali. Naši udeleženci si želijo še več takšnih vsebin,« je o izvajanju programa povedala Tatjana Škornik Tovornik, koordinatorka programa Živimo zdravo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Učne delavnice o zdravju v kraju vodijo zdravniki specialisti, fizioterapevti, medicinske sestre, profesorji zdravstvene vzgoje, profesorji telesne vzgoje, živilski tehnologi, agronomi, kuharji, sanitarni inženirji in drugi strokovnjaki. Izvedbo v obeh lokalnih skupnostih sta podprli Občina Dobje in Občina Rogatec. Izobraževalne in praktične delavnice so bile za udeležence brezplačne. Udeležili so se jih lahko vsi krajani, ki želijo bolj aktivno poskrbeti za svoje zdravje. Načrtovani rezultati programa so vidni v izboljšanju merljivih dejavnikov zdravja, kot so znižanje telesne teže, izboljšanje telesne zmogljivosti in znižanje holesterola v krvi. Temeljno izhodišče programa Živimo zdravo je preprečevanje in zmanjševanje bolezni srca in žilja ter raka, saj so prav ta obolenja v Sloveniji glavni vzrok prezgodnjih smrti. Program izvajajo na Celjskem po vzoru iz Pomurja. Program, ki je danes mednarodno priznan kot primer dobre prakse promocije zdravja v lokalni skupnosti, so razvili na Zavodu za zdravstveno varstvo Murska Sobota. Izvajanje tovrstnega pristopa v lokalnih skupnostih podpira Ministrstvo za zdravje.

V preteklih letih je Zavod za zdravstveno varstvo Celje izvedel celoten program 12 učnih delavnic o zdravju še v šestih drugih lokalih skupnostih v celjski regiji (Bistrica ob Sotli, Loka pri Zidanem mostu, Nova Cerkev, Gornji Grad, Vitanje, Dobrna). Vključenih je bilo približno 800 krajanov. Izkušnje z izvajanjem so zelo pozitivne, saj se v kraju ustvari poglobljena skrb za zdravje, med krajani, ki obiskujejo učne delavnice, pa se spletejo tesnejše in prijetnejše vezi.