Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski abonenti so si v SNG Maribor ogledali opereto Vesela vdova (foto in video)


Prva sobota v letu 2013 je za ljubitelje operet, gledališča ter abonente Knjižnice Šmarje pri Jelšah minila v znamenju Lehárja operete Vesela vdova. Četrta abonmajska predstava je potekala v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kamor je iz Šmarje krenilo kar pet avtobusov.

Opereta avstrijsko-madžarskega skladatelja Franza Lehárja Vesela vdova,  ki je zaslovela kmalu po svoji premierni uprizoritvi v gledališču Theater an der Wien, 30. decembra 1905, velja za pravo uspešnico mednarodnih glasbeno-gledaliških odrov. Libretista Viktor Léon in Leo Stein sta zgodbo o bogati vdovi, ki želi ohraniti svoje premoženje po nedavno preminulem možu, povzela po vsebini veseloigre L’attaché d’ambassade (Ataše z ambasade), francoskega dramatika in libretista Henrija Meilhaca.

Komične zaplete, ki soočajo ljubezensko hrepenenje mlade vdove Nanne, da si najde novega življenjskega sopotnika (grof Danilo Danilovič), z ekonomskim interesom oblasti obubožane kneževine Pontevedro, je Lehár izdatno podprl s svojo duhovito glasbeno govorico, ki ostaja zvesta operetnemu kánonu dunajske glasbene dinastije Straussovih, obenem pa jo je po načelu sinteze nadgradil z obširnimi in radoživimi plesnimi vložki ter govorjenimi dialogi. Najbolj karakteristični in priljubljeni odlomki operete (Pesem Vilje, Da geh’ ich zu Maxim ter Valček vesele vdove) zgovorno kažejo na duh časa zlate secesije (fin de siècla) in tedanje visoke družbe.

Dvorana SNG Maribor tik pred pričetkom predstave
Dvorana SNG Maribor tik pred pričetkom predstave

Kot zanimivost je nedvomno potrebno izpostaviti kneževino Pontevedro, namišljeno republiko nekje na Balkanu. V tistem času je namreč v Črni gori prišlo do velike finančne krize, zato se je Evropa šalila, da bo Črna gora bankrotirala. Slednje gledalec zlahka aplicira kot odsev današnjega časa in kljub dejstvu, da gre za zabavno predstavo, hitro najde prvine političnega in finančnega ozadja.

V vlogi Hanne Glawari je nastopila Andreja Zakonjšek Krt, v vlogi grofa Danila Daniloviča je nastopil Matjaž Stopinšek. Vlogo barona Mirka Zete je upodobil Tomaž Kovačič, nastopili pa so še Irma Mihelič, Martin Sušnik, Danilo Kostevšek, Žiga Kasagič, Sebastijan Čelofiga, Alfonz Kodrič, Valentina Čuden, Tomaž Planinc, Terezija Potočnik, Mihael Mikluš, Mojca Potrč in Tadej Toš.  

Režiser, scenograf, kostumograf in oblikovalec luči je mednarodno priznani in večkrat nagrajeni gledališki ustvarjalec Hugo de Ana, pomočnik režije pa Filippo Tonon. Orkestru je dirigiral odlični Simon Dvoršak, za koreografijo je poskrbela Leda Lojodice.

Vidno zadovoljstvo po končani predstavi pred SNG Maribor
Vidno zadovoljstvo po končani predstavi pred SNG Maribor

Dobri dve uri trajajočo predstavi, ki je sicer v SNG Maribor bila premierno uprizorjena 16. marca 2012, so obiskovalci pospremili z mogočnim aplavzom. Kako so doživeli opereto, smo jih povprašali kar na avtobusu, med vožnjo proti Šmarju. Slednje si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. Vabljeni pa tudi, da prisluhnete, kaj o predstavi in abonmajih meni direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, ki smo ga tik pred predstavo ujeli pred SNG Maribor.   

 
 
v/t/f: eH 
 
Prva fotografija: Tiberiu Marta