Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

28. 1.: Za stopinjo bližje


V Šentjurju, enem od najbolj onesnaženih slovenskih mest, si prizadevajo za plinifikacijo,

kar bi pripomoglo k bolj zdravemu zraku. Gre za znana prizadevanja, o katerih so znova spregovorili na zadnjem zasedanju šentjurske občinske skupščine pretekli teden. Sprejeli so potrebno pravno podlago: odlok o oskrbi z zemeljskim plinom.

Sprejeti odlok je pogoj za naslednja dejanja, tako tudi za razpis mednarodnega natečaja. V njem so zapisani pogoji podelitve ali tudi odvzema koncesije ter številne druge podrobnosti.

Šentjurčanom so že znani vsaj trije ponudniki, med njimi tudi italijansko podjetje Dondi. Zato je poslance zanimalo, čemu potem določilo odloka, da mora biti koncesionar slovenska pravna oseba. Predstavnik občinskega izvršnega sveta je pojasnil, da je Dondi pri nas že registriral podjetje Slovenski plinovodi.
V sprejetem odloku tudi ni več določeno, da bo čas koncesije 29 let, kar bo poslej zadeva pogodbe – gre za upoštevanje nedavne pripombe poslancev. Izbrani ponudnik bo moral dela za začetek oskrbe z zemeljskim plinom končati najpozneje v dveh letih, prodajno ceno plina pa bo potrjeval občinski izvršni svet.

Šentjurčani so se zavarovali, da ta cena ne bo smela presegati cene plinskega olja, seveda ob upoštevanju kalorične vrednosti goriva. Po prenehanju koncesijske pogodbe bodo naprave postale občinska last.

Vrednost naložbe v šentjursko plinifikacijo znaša dobre štiri milijone mark.

Novi tednik, 28. 1. 1993